search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:28
MENU CLOSE

Χ.Α.: Κοντοστέκεται, χαμηλότερα των 890 μονάδων

05.12.2019 11:57
Χ.Α.: Κοντοστέκεται, χαμηλότερα των 890 μονάδων - Media

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πακέτο δράσης από το 2016 έχει ξεκινήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, με το ύψος του να ξεπερνάει τις προβλέψεις και να φτάνει στα 13,2 τρισ. γεν ($121 δισ.), με στόχο να αποκατασταθούν οι ζημιές από τυφώνες, να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, “το πακέτο είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί από την οικονομική κρίση του 2008 – 2009, καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να αντικρούσει την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, την επιβάρυνση από την πρόσφατη άνοδο του φόρου κατανάλωσης και τον κίνδυνο επιβράδυνσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, το επόμενο καλοκαίρι”.

Μηνιαία πτώση κατά 0,4% σημείωσαν οι παραγγελίες στον τομέα μεταποίησης στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,2%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 1,5% σε μηνιαία βάση.

Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 0,2% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση. Η άνοδος ήταν ίδια με αυτή του δευτέρου τριμήνου. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έτρεξε με 1,2%, επίσης με τον ίδιο ρυθμό όπως και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 0,6%, με την πτώση να είναι διπλάσια από την αναμενόμενη και η μεγαλύτερη του 2019. Σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 1,4%.

“Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες”, σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε: “Έχουμε φτάσει σε μία κατ΄ αρχήν συμφωνία για το πακέτο των στοιχείων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΕSM και έχουμε θέσει τις βάσεις για τις επικείμενες αποφάσεις ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ασφάλισης καταθέσεων”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα, σχετικά, στενό εύρος και κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, δείχνοντας διστακτικότητα υπέρβασης των 890 μονάδων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 889,05 (+0,04%) και 881,7 μονάδων (-0,79%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 20 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει θετικά η Lamda Development (+1,82%) και αρνητικά οι Alpha Bank (-1,63%), Viohalco (-1,65%), Εθνική (-1,64%), ΔΕΗ (-1,02%), Ελλάκτωρ (-1,18%), ΕΧΑΕ (-1,43%), ΟΤΕ (-1,33%) και Σαράντης (-1,51%).

Εξαιρετικά επιφυλακτική η στάση των ενεργών traders για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές (71), να είναι περίπου διπλάσιες των ανοδικών (39).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 880 μονάδων, χωρίς να αποκλείεται η γνωστή δραστηριοποίηση των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27