26/02/2021 18:43:46

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για F-16, Mirage-2000 και υποβρύχια

Αερομαχίες στο Αιγαίο: Mirage 2000-5 και F-16 Block 50 στους γείτονες - Media

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατέθηκε στη Βουλή έχει τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16, την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των Mirage-2000, τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά σε σχέση με το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type-214AIP, αλλά και θέματα που αφορούν τους ΕΜΘ, καθώς και με μετατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ).

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εννέα άρθρα και αφορά τα θέματα των αντισταθμιστικών οφελημάτων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των F-16, την πολυσυζητημένη υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage 2000/-5, τα υποβρύχια 214 αλλά  και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τους ΕΠΟΠ και τους ΕΜΘ.

Αναβάθμιση F-16

Το νομοσχέδιο, στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και ετοιμότητας προβλέπει επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της αποδοχής της πρότασης του κατασκευαστή των αεροσκαφών Lockheed Martin για την υλοποίηση απαραίτητων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης.

Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικής αξίας διακοσίων εβδομήντα εννέα εκατομμυρίων επτακοσίων δέκα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ (279.710.000 USD) επ’ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για την υποστήριξη και την διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και αποδοτικότητας του οπλικού συστήματος των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 σε βάθος επταετίας, προβλέπεται η έγκριση τριών σχεδίων συμφωνιών FOS με τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες. Η συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρίες για τα Mirage 2000 είναι ύψους 260.050.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

Περαιτέρω στο νομοσχέδιο με τον τίτλο: “Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.”
  • Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ
  • Θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών
  • Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου
  • Στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.