search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:50
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Απουσία αγοραστών και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας

05.12.2019 17:09
Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 880 μονάδων, χωρίς να αποκλείεται η γνωστή δραστηριοποίηση των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές δεν έκαναν την συνηθισμένη εμφάνισή τους, προς το τέλος των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και ο γενικός δείκτης έχασε την στήριξη των 882 – 880 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η πολύ κακή εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, η ακόμα χειρότερη για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η νέα υποχώρηση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 889,05 (+0,04%) και 877,96 μονάδων (-1,21%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 878,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 47 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα δεν άλλαξε δραματικά, ούτε μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%.

Για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, συνηγορεί τόσο το τελικό -3,07 του τραπεζικού δείκτη, όσο και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,27%, Εθνική -2,95%, Eurobank -2,84%, Πειραιώς -3,38%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι “προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απαιτείται, καταρχήν, μία ολιστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ‘κόκκινων’ δανείων. Εάν δεν υπάρξει μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, τα μεγέθη κερδοφορίας των τραπεζών δεν θα μπορέσουν εύκολα να μεταβληθούν, δεδομένου του πεπερασμένου περιθωρίου περιστολής του λοιπού λειτουργικού κόστους”.

Ταυτοχρόνως διαπιστώνει, ότι “ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με την ποιότητα του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, το 60% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, κατά μέσο όρο, αποτελείται από τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο. Τούτο καταρχάς ‘φρενάρει’ την αποκλιμάκωση των ‘κόκκινων’ δανείων. Επιπροσθέτως, τυχόν πρόσθετες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σταδιακής εφαρμογής του Διεθνούς Πρότυπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κρίσης (stress test) της επόμενης χρονιάς, καθώς και της εφαρμογής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Lamda Development (+1,12%), Fourlis (+2,03%) και ΟΠΑΠ (+0,18%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,20%), Motor Oil (-2,30%), ΔΕΗ (-1,02%), Ελλάκτωρα (-3,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,30%), ΕΧΑΕ (-1,97%), Ελ. Πετρέλαια (-1,18%), Μυτιληναίο (-1,17%) και Σαράντη (-1,27%).

Διπλάσια κάλυψη παρουσιάζει στο κλείσιμο του βιβλίου το ευρωομόλογο της Ελλάκτωρ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον όμιλο. Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια, καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές. Όπως αναμενόταν το επιτόκιο κινείται πέριξ του 6,5%, εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίησή του εντός της ημέρας, με βάση το πού θα φτάσει τελικά η προσφορά από τους επενδυτές.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Moda Bagno (+3,23%), AS Company (+2,11%), Ικτίνος (+2,43%), Περσεύς (+2,90%), Medicon (+1,96%) και Νηρέας (+1,83%).

Εν τω μεταξύ, την θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών προς την Αθήνα, σχολιάζει η Citi.

Όπως αναφέρει, “οι όροι που συνδέονται με τα μέτρα ανακούφισης χρέους λειτουργούν ακόμη σαν ισχυρό κίνητρο, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα”.

Ως εκ τούτου, η Citi εκτιμά ότι “αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το 2020, το Eurogroup τελικά θα συμφωνήσει στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τον τρέχοντα στόχο του 3,5%”.

Η προσοχή και στις διεθνείς αγορές, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, “η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να ετοιμάσει τα απαραίτητα άρθρα, για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:50