search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:16
MENU CLOSE

Ε.Μπιτσάκης: Αναγκαιότητα η κοινή κάθοδος της Αριστεράς στις εκλογές

18.05.2012 14:34
Ε.Μπιτσάκης: Αναγκαιότητα η κοινή κάθοδος της Αριστεράς στις εκλογές - Media

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», το ιστορικό στέλεχος της Αριστερας και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ευτύχης Μπιτσάκης.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», το ιστορικό στέλεχος της Αριστερας και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ευτύχης Μπιτσάκης.

Ο Ε. Μπιτσάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην προεκλογική τακτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, στην επαίσχυντη δανειακή σύμβαση που ισοδυναμεί με το ξεπούλημα της χώρας και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ασκεί κριτική στα τρεις βασικούς πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και καταλήγει με την αναγκαιότητα της κοινής εκλογικής καθόδου των τριών αυτών κομμάτων, πάνω σε μια μίνιμουμ συμφωνία τριών σημείων:

«Είναι θράσος των ηγετικών ομάδων των δύο κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα, να μας λένε ότι αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα και ότι για την κατάντια φταίει η Αριστερά!  Λες και κυβέρνησε η Αριστερά όλα αυτά τα χρόνια! Τουλάχιστον ας είχαν μια στοιχειώδη ηθική ευαισθησία να μην παριστάνουν τους τιμητές !

Βασικό στοιχείο της μαρξιστικής πολιτικής θεωρίας είναι η διαλεκτική στρατηγικής και τακτικής. Δηλαδή βρίσκεις συμμάχους, συνεργάζεσαι, όπως λέει ο Λένιν, σε ένα, σε δύο σε τρία πράγματα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ αυτοαπομονώθηκε, δεν έχει πλέον συμμάχους, δεν έχει στρατηγική και επιμένει, με δύο έννοιες που στερούνται νοήματος για τη μαρξιστική θεωρία ότι με ένα άλμα στο κενό θα πάμε στην εξουσία. Αυτό είναι μια μεγάλη τραγωδία και μια τροχοπέδη στη δυνατότητα της Αριστεράς να αντιπαλέψει αυτή την καταστροφική διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ […] δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάλυση του ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: έξοδος από το ευρώ, έξοδος από την ΕΕ. Στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, γυρνάμε στο έθνος-κράτος; […] Χρειάζεται τεκμηρίωση, δεν έχω πειστεί ότι η πρόταση αυτή είναι θεμελιωμένη

Ο Λένιν λέει το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν υπάρξει υπο τη μορφή του κεφαλαίου θα είναι αντιδραστική. Συνεπώς, η μόνη συμφέρουσα λύση για το εργατικό κίνημα είναι οι ενωμένες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Ευρώπης

Πιστέυω ότι η Αριστερά έπρεπε να κάνει κοινή κάθοδο προεκλογικά […] πάνω σε τρία θέματα:

1. Να μην πεινάσει ο κόσμος –που ήδη πεινάει

2. Σταματάμε να πληρώνουμε διότι δεν έχουμε λεφτά. Στο μέλλον θα δούμε τι θα κάνουμε

3. Έξω η τρόικα! Αποκτήσαμε κυβέρνηση νόμιμη με εκλογές

Και αυτά δεν είναι ούτε ρεφορμισμός ούτε οπορτουνισμός, είναι μια πρώτη πράξη η οποία εντάσσεται σε μια συνολική διαδικασία υπέρβασης, η οποία περιλαμβάνει την αποδέσμευση, την ανάπτυξη με βάση τις εσωτερικές δυνατότητες του τόπου και τελικό στόχο, για να μην κοροϊδευόμαστε, το σοσιαλισμό».

Το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης ακούστε το εδώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:16