search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:53
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός εμπόδισε ξανά ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

05.12.2019 22:09
ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός εμπόδισε ξανά ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων - Media

 

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ απέτρεψε την Πέμπτη, για ακόμη μια φορά, τη Γερουσία να ψηφίσει επί της επικύρωσης ενός ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το επιχειρήμά του; Οτι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα εξοργίσει την Τουρκία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Ωστόσο το ψήφισμα δεν έχει κατατεθεί στη Γερουσία προς ψήφιση, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.

Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα επικρίνοντας την κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί χθες υπέρ ενός ψηφίσματος, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι αυτό έριξε βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Βοηθοί του Κογκρέσου αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να προχωρήσει το ψήφισμα αυτό καθώς διαπραγματεύεται με την Άγκυρα ζητήματα όπως η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία και η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προσπάθησαν σήμερα να πιέσουν για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην άνω Βουλή επί του ψηφίσματος.

Ο Κρέιμερ την εμπόδισε, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, ακριβώς μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα μέλος της Γερουσίας που να μην έχει σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε ο Κρέιμερ, προσθέτοντας πως: «Την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να το περάσουμε».

Ο Μενέντεζ διαφώνησε, τονίζοντας πως ο Ερντογάν επισκέφτηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον και τίποτε δεν άλλαξε. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποσχέθηκε να θέτει στο Σώμα το θέμα μια φορά την εβδομάδα. «Δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι να κάνουμε αυτό που είναι ηθικό και κυρίως δίκαιο», συμπλήρωσε ο Μενέντεζ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:53