search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:28
MENU CLOSE

COSMOTE HISTORY HD: Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ο Μεγάλος Πόλεμος: Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)»

06.12.2019 14:42
COSMOTE HISTORY HD: Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ο Μεγάλος Πόλεμος: Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)» - Media
 
Την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή την δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάvδου της Αυστρίας τον Ιούνιο του 1914 από ομάδα Σερβοβόσνιων, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της σειράς «Ο Μεγάλος Πόλεμος: Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)» σε παραγωγή COSMOTE TV.
 
Μετά την κήρυξη του πολέμου στη Σερβία από τον αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας, ακολούθησε σειρά κηρύξεων πολέμου μεταξύ αντιπάλων, μετατρέποντας την Ευρώπη σταδιακά σε μια ήπειρο επιστρατευμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην τεταμένη σχέση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία προετοίμαζε το έδαφος για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο (Τετάρτη 11/12, 22.00).
 
Με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον κοινωνιολόγο, ιστορικό και νομικό Γιάννη Κορδάτο, που πρωτοστάτησε στους πολιτικούς και επιστημονικούς αγώνες του 20ου αιώνα, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η σειρά της COSMOTE TV «Πρόσωπα και Εποχές» για προσωπικότητες που με τη δράση τους επηρέασαν την εξέλιξη του ελληνισμού και της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Το επεισόδιο, παρουσιάζει την ενεργό πολιτική δράση του Γιάννη Κορδάτου, την καταδίωξή του για τις απόψεις του την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και το σπουδαίο συγγραφικό έργο που άφησε πίσω του (Κυριακή 8/12, 20.00, COSMOTE HISTORY HD).
 
Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει και το νέο επεισόδιο της σειράς «Το κάλεσμα των μαρμάρων» σε παραγωγή COSMOTE TV. Το επεισόδιο με τίτλο «Η απογύμνωση των ναών» μας πηγαίνει πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο φέρνει ένα τεράστιο κύμα περιηγητών στον ελλαδικό χώρο. Με τη βοήθεια ξένων διπλωματών, οργανώνονται διεθνείς πλειστηριασμοί για τα γλυπτά κι άλλων ναών (Τρίτη 10/12, 22.00).
 

Τέλος. τη θέση των αλόγων στην τέχνη διερευνά το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο κώδικας της τέχνης» σε παραγωγή COSMOTE TV. Από τον Πήγασο μέχρι τα άλογα του Φειδία στον Παρθενώνα και από το άρμα του Ήλιου μέχρι τον Βουκεφάλα, το επεισόδιο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η αίσθηση της δύναμης και της μεγαλοπρέπειας του αλόγου εντυπωσίασε τον άνθρωπο και αποτυπώθηκε ανά τα χρόνια στην τέχνη (Παρασκευή 6/12, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).
 
Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
 
COSMOTE HISTORY HD: Οι Έλληνες δοσίλογοι της Κρήτης και οι αυτοδικίες στη «Μηχανή του Χρόνου»
 

Οι Έλληνες δοσίλογοι στην Κρήτη και οι αυτοδικίες που συντάραξαν την τοπική κοινωνία μετά την απελευθέρωση του νησιού βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου επεισοδίου της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
 
Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, τη δράση ανέλαβε ο λοχίας Φριτς Σούμπερτ, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του ένα δίκτυο Ελλήνων πληροφοριοδοτών. Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν στην εκπομπή τη δράση των αποκαλούμενων «Σουμπεριστών», καθώς και άλλων συνεργατών των κατακτητών που οδήγησαν στο θάνατο πολλούς Κρητικούς.
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στην περίπτωση της γερμανόφιλης οικογένειας Σωμαράκη, καθώς και του Νικόλαου Μαγιάση, ο οποίος αν και αρχικά είχε αντιστασιακή δράση, στην προσπάθειά του να αποφύγει την εξορία, αποφάσισε να γίνει διερμηνέας των Γερμανών και να συμμετέχει στις δράσεις τους ενάντια στους αντιστασιακούς.
 
Μετά την απελευθέρωση του νησιού αρκετοί δοσίλογοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιεικείς ποινές ή ακόμα και την ελευθερία τους, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους της Κρήτης.
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24