search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:18
MENU CLOSE

O «γρύπας» επιστρέφει: Αποκαλύφθηκε το νέο «Gripen», το σουηδικό μαχητικό (Photos)

06.12.2019 15:49
Ποιo F-35; Αυτό είναι το μαχητικό που θα «κατεβάσει» τα ρωσικά από τους ουρανούς (Photos) - Media
 
Το νέο και βελτιωμένο μαχητικό αεροσκάφος Gripen E της Σουηδίας, φαίνεται πως πραγματοποίησε την «παρθενική του πτήση» σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ για πρώτη φορά «αποκαλύφθηκαν» πλάνα από την πτήση αυτή, με τους στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες να εντυπωσιάζονται.
 
Η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία Saab φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει αποφασιστικά στην σειριακή παραγωγή του νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους της, το λεγόμενο «Gripen E», το οποίο συνεχίζει την μακρά παράδοση των ιδιαίτερα αποτελεσματικών μαχητικών αεροσκαφών Gripen.
Όπως ανακοίνωσε η Saab στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, το νέο Gripen E πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, ενώ δημοσιεύτηκε και χαρακτηριστική φωτογραφία από την πτήση αυτή, όπου το νέο μαχητικό απεικονίζεται με μια «τριγωνική» βαφή παραλλαγή, που βασίζεται σε άσπρα, γκρι και ανθρακί χρώματα.
 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Janes, η Πολεμική Αεροπορία της Σουηδίας πρόκειται να παραλάβει το πρώτο από τα 60 μαχητικά αεροσκάφη Gripen E πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2026.
 
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο μόνος διεθνής πελάτης μέχρι σήμερα, είναι η Βραζιλία, η οποία έχει ζητήσει μια αρχική παρτίδα 28 μαχητικά Gripen E και οκτώ Gripen F(την διθέσια εκδοχή του μοντέλου), με στόχο αυτά να παραδοθούν μεταξύ του 2021 και του 2024, ενώ τέλος οι οι δύο χώρες έχουν αφήσει ανοικτή την επιλογή για περαιτέρω προμήθειες.
Όσον αφορά το ευρύτερο πρόγραμμα παραγωγής του νέου μαχητικού, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προγράμματος ανέφερε πως η γραμμή παραγωγής με έδρα την περιοχή Linköping στη νότια Σουηδία, αναμένεται να παράγει 24 μαχητικά Gripen E και Gripen F το χρόνο.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08