search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 06:36
MENU CLOSE

Με μαζικότητα και παλμό η πορεία για την επέτειο Γρηγορόπουλου (Photos)

06.12.2019 16:09
img_20191206_183313

 

Με μεγάλη μαζικότητα και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση πολιτικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή, με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προπορεύονταν των διαδηλωτών αλλά και βρίσκονταν στα γύρω στενά, χωρίς πάντως μέχρι την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου να σημειωθεί κάποια ένταση. Κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονταν προς τα Προπύλαια.

Μετά την επιστροφή των διαδηλωτών στα Προπύλαια το μπλοκ των αντιεξουσιαστών κινήθηκε προς τα Εξάρχεια, όπου στη συνέχεια έλαβαν χώρα επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ το μπλοκ των αριστερών οργανώσεων κατέληξε στην Ομόνοια.

Το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ξανά με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή αλλά και την κατάργηση του φοιτητικού Ασύλου. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη με δυνάμεις των ΜΑΤ να συνοδεύουν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Σημειώνεται ότι σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις που καλούσαν στην αποψινή διαδήλωση ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ φανερώνουν πως θέλει, πατώντας πάνω στο στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει τέλος στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για να ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική. Το μόνιμο κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, το ξύλο, τα χημικά και οι συλλήψεις μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια όπου επιχειρείται να επικρατήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής, είναι σκληρές προσπάθειες τρομοκράτησης του κόσμου που θέλουν να τον στείλουν σπίτι του και να κάθεται απαθής.»

«Θα λάβουν όμως μαζική και μαχητική απάντηση. Πόνταραν ότι το κίνημα θα καθόταν αμήχανο και με σταυρωμένα τα χέρια. Αντ’ αυτού πήραν το μήνυμα με τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και με την συναυλία ενάντια στην καταστολή, όπου χιλιάδες κόσμου έκλεισαν τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να δηλώσουν θαρρετά ότι δεν μας τρομοκρατούν! Νόμιζαν ότι θα μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ να δέρνουν και να συλλαμβάνουν όποιον/α φοιτητή/τρία αντιδρά, αλλά τελικά το κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε οδήγησε σε κυβερνητικό στραπάτσο στην ΑΣΟΕΕ και σε χιλιάδες κόσμου στο δρόμο να διαδηλώνουν λίγες ώρες μετά. Στις 6 του Δεκέμβρη οι δρόμοι πρέπει να γεμίσουν και πάλι όπως έγινε και στην πορεία του Πολυτεχνείου», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα στη διαδήλωση.

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πρώτη και μαζικότερη, στην οποία συμμετείχαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κατέβηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στο αρχικό σημείο.

Kλούβες της Αστυνομίας δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Συντριβανίου, κόβοντας τον δρόμο προς το ΑΠΘ, ενώ κατά μήκος της οδού Μελενίκου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Η δεύτερη πορεία, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ξεκίνησε, επίσης, από την Καμάρα, κινήθηκε στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, ανέβηκε στην οδό Αριστοτέλους και ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών πήγε προς το κτίριο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν.

Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το seleo.gr:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32