search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:38
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Βλέπει «πάσα» Ν.Δ. σε ΣΥΡΙΖΑ με τον εκβιασμό για διπλές κάλπες και τους προτείνει να… συνεργαστούν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2102
5-12-2019
07.12.2019 04:00
kke-19.jpg

 

Λίγες μέρες μετά την αναφορά Τσίπρα ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα χρειαστεί να πάμε σε διπλές κάλπες, όπως «απειλεί» η Ν.Δ., γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, έντονη ήρθε η αντίδραση του Περισσού, που βλέπει να οικοδομείται από την Κουμουνδούρου μια ρητορική με στόχο την εκλογική πίεση στα μικρότερα κόμματα. Σημειώνεται ότι η εκλογική πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ από το 2012 και μετά είναι συνεχής.

Με άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απαντά σε αυτή τη δήλωση Τσίπρα, απορρίπτοντας οποιαδήποτε προοπτική συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση και αντιπροτείνοντας ως πιο ρεαλιστικό σενάριο τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Ειδικότερα ο Δ. Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι ο «εκβιασμός» της Ν.Δ. για διπλές κάλπες δίνει την καλύτερη «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ «στην προσπάθειά του να υψώσει εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία». Ως «μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ», αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τα αλήστου μνήμης περί «δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», αλλά «δεν είμαστε στο 1985, ούτε καν στο 2015».

«Η πείρα της συγκυβέρνησης των ‘‘αντιμνημονιακών δυνάμεων’’, που έγινε η ‘‘μνημονιακότερη’’ όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας. «Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνησης για τεσσεράμισι χρόνια, όσο και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν και τώρα. Χώρια που σήμερα, πλέον, μιλάμε για ένα ‘‘ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ’’ στην κυριολεξία» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης (αν κρίνουμε με βάση τις θέσεις και τα πεπραγμένα των κομμάτων) είναι η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ή – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – να ανοίξει ο δρόμος σε μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Και όσοι ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ας σκεφτούν πώς το αντιμετώπιζαν παλιότερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το έκαναν πράξη». Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας παραθέτει ενδεικτικά παραδείγματα που – κατά την εκτίμηση του Περισσού – δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Επικαλείται αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως «υπό ακραίες συνθήκες» μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά. Επίσης επικαλείται αναφορά στον χαιρετισμό της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Ν.Δ. το Σάββατο: «Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για τη βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο». Στην αναφορά αυτή το ΚΚΕ βλέπει στρατηγική σύγκλιση των δύο στα μεγάλα ζητήματα.

Επίσης παραπέμπει στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και, τέλος, στα εύσημα υπουργών της Ν.Δ. (Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης) για το έργο που άφησαν οι προκάτοχοί τους.

Πέραν αυτών, αφήνει αιχμή με αφορμή και τη διεύρυνση λέγοντας ότι «η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που ένας πυρήνας ‘‘άρτι αφιχθέντων’’ στελεχών του έχει ήδη συγκυβερνήσει – και όχι μόνο μία φορά – με τη Ν.Δ.».

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι πίσω από τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης του δίπολου Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτούν ένα «ενιαίο μπλοκ υπεράσπισης της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίο, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30