search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:34
MENU CLOSE

Το χιούμορ που γίνεται σασπένς…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2102
5-12-2019
07.12.2019 04:00
1.agrios-sporos.jpg

 

Τον θεατρικό συγγραφέα – και σεναριογράφο – Γιάννη Τσίρο τον γνώρισα από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και αγάπησα το έργο του από την πρώτη στιγμή. Αυτή την εποχή παίζονται δύο («Άγριος Σπόρος» και «Αξύριστα πηγούνια») σε αθηναϊκές σκηνές και το ένα είναι καλύτερο από το άλλο – σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Ο συγγραφέας. Ο Γιάννης Τσίρος γεννήθηκε στη Μεσσηνία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο, φωτογραφία και μουσική. Στο διάστημα 1991-93 παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα θεατρολογίας. Εργάστηκε στη δημοσιογραφική φωτογραφία, στο ραδιόφωνο, στην κρατική τηλεόραση και ως μουσικός. Έχει γράψει το σενάριο για τις ταινίες μικρού μήκους: «Οι τούρτες του μίσους», «Οι άντρες δεν κλαίνε», «Ηφαίστειο», καθώς και για τις ταινίες μεγάλου μήκους: «Το φως που σβήνει», «Το βουνό μπροστά», «Άπνοια», «Ο εχθρός μου». Επίσης, για την τηλεταινία «Ο μετρητής».

– Ο «Άγριος σπόρος». Ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο Τσίρος σκιαγραφεί μια αρχετυπική μορφή του σύγχρονου Έλληνα της επαρχίας για να σχολιάσει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω. Ο Στάθης Σταμουλακάτος αντικαθιστά τον – πρόωρα χαμένο – Τάκη Σπυριδάκη στον βασικό ρόλο. Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη. Παίζουν ακόμα: Ντ. Γιαννακοπούλου, Ηλ. Βαλάσης. Σκηνικά-κοστούμια: Γ. Χατζηνικολάου.

(Με την καλλιτεχνική υπογραφή της Ομάδας Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ, για πέμπτη χρονιά, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).

– Τα «Αξύριστα πηγούνια». Ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης ξανασυνεργάζεται με τον συγγραφέα Γιάννη Τσίρο («Αόρατη Όλγα», Εθν. Θέατρο 2011). Ερμηνεύουν: Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και Μαρία Νεφέλη Δούκα.

(Τετάρτη με Κυριακή στο Από Μηχανής Θέατρο).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:33