search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:53
MENU CLOSE

Ανάγκη για εθνική γραμμή – Να καθοριστεί κοινή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ζητά η Γεννηματά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2102
05-12-2019
07.12.2019 04:00
kinal.png

 

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» υποστήριξε με δήλωση της η Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στη προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζητά από την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και με αποφασιστικότητα «στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία». Σύμφωνα με την Γεννηματά η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει «από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:

● Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.

● Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.

Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ πως «το ερώτημα είναι αν υπάρχει σήμερα εθνική γραμμή πάνω στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή. Η απάντηση είναι όχι δυστυχώς».

Ο στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «αυτή η εθνική γραμμή δεν μπορεί να διαμορφωθεί ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε βέβαια να διαμορφωθεί ως συνέπεια δυσμενών τετελεσμένων για τη χώρα. Αυτή είναι η δική μας θέση. Από εκεί και πέρα την πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση».

«Συζήτηση στα κατάλληλα fora»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι «εμείς, όπως το κάναμε και επί κυβέρνησης Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά, σήμερα είμαστε ξεκάθαροι. Στηρίζουμε κάθε φωνή που εγγυάται τα εθνικά συμφέροντα και θέλουμε να εκτονωθεί η κατάσταση».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής «έχουμε απέναντι μας ένα γείτονα ο οποίος παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο. Έχει ξεπεράσει τα όρια της προκλητικότητας και έχει περάσει στην επιθετικότητα, εδώ και αρκετό καιρό». Σύμφωνα με τον ίδιο «μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν σε ένα παζάρι και στο οποίο κάνει ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά. Αυτή είναι η στρατηγική του. Το ζήτημα είναι πώς μια στρατηγική η οποία στοιχίζεται με τα εθνικά συμφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων όσον αφορά την αλληλεγγύη την οποία δείχνει απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως και το ΝΑΤΟ προφανώς».

Ο Χρηστίδης κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση στα κατάλληλα fora και τις αρμόδιες επιτροπές γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αυξήσει και τους εξοπλισμούς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:51