19/01/2020 23:19:12

Την ανιούσα παίρνει η τιμή του χοιρινού

Την ανιούσα παίρνει η τιμή του χοιρινού - Media

 

Αν και στην Ελλάδα τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχουμε θέμα με την πανώλη των χοίρων, η έξαρση της ασθένειας στη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και στη Ρουμανία, και η αυξητική τάση διεθνώς, φαίνεται πώς λίγο πριν τα Χριστούγεννα συμπαρασύρει και στη χώρα μας προς τα πάνω τις τιμές του χοιρινού.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα θα είναι στο 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στις 27 Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία της Ένωσης ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό.

Η συγκλονιστική μάχη γιατρών να επαναφέρουν ασθενή στη ζωή

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή παραγωγού στο ντόπιο χοιρινό μόλις που ξεπερνούσε το 1,30 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, η αυτάρκεια σε χοιρινό στη χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά, στα ποσοστά του 30% και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται μεγάλες εισαγωγές. Ως γνωστόν, η χώρα μας κάνει εξαγωγές ζώντων χοιρινών κυρίως στην γειτονική Αλβανία, ενώ εισάγει κρέας και από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σε σχέση με το συνεχές ανοδικό σερί, ο κ. Μπούρας, εκτιμά ότι κάποια στιγμή η αγορά θα το φρενάρει κατά κάποιο τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι η Κίνα απορροφά πάρα πολλά χοιρινά από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Εξαιτίας της πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί περί τις 10.000 χοιρομητέρες, ήτοι το 20% του συνολικού κεφαλαίου τους. Μεγαλύτερο δε πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρουμανία, που είναι πάρα πολύ μεγάλη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.