search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:20
MENU CLOSE

Οργή στη Λευκορωσία για τα Su-30 – Ζητούν την αγορά F-16

07.12.2019 09:08
Ανησυχία στις ΗΠΑ: Η Ινδία αγοράζει με διαδικασία fast track 33 ρωσικά μαχητικά - Media
 
Η Λευκορωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των αεροπορικών της δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησε στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30.
 
Βλέποντας ότι τα παλαιά, σοβιετικής εποχής, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο, η Λευκορωσία αποφάσισε να αγοράσει τα νεότερα ρωσικά μαχητικά Su-30, κάτι όμως που έχει εξοργίσει στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες στη χώρα.
 
Ο Andrey Porotnikov, επικεφαλής της ιστοσελίδας BelarusSecurityBlog, ανέφερε ότι τα έξοδα λειτουργίας, υποστήριξης και συντήρησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών είναι μεγαλύτερα, από αυτά που θα απαιτούνταν για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
 
Το τεράστιο κόστος
Συνήθως, το κόστος, για τον κύκλο ζωής ενός αεροσκάφους που θα επιχειρεί για περίπου 35 χρόνια, είναι 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς του, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος συντήρησης του Su-30 μαχητικών που θέλει η Λευκορωσία να υπολογίζεται στα 100-125 εκατομμύρια δολάρια.
 
Ένα άλλο μειονέκτημα του μαχητικού που κατασκευάζεται στη Ρωσία είναι οι κινητήρες του AL-31FP, οι οποίοι όχι μόνο έχουν πρόβλημα στην απόδοση, αλλά επίσης έχουν μεγάλο κόστος για την λειτουργία και την συντήρησή τους, ενώ υπολογίζεται ότι στον κύκλο ζωής ενός Su-30, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 6 κινητήρες.
 
Σε αντίθεση με αυτό, οι Λευκορώσοι αναλυτές τονίζουν ότι ένα μαχητικό F-16 μπορεί να πετάξει για 35 χρόνια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κινητήρα, δίχως να χρειαστεί κάποια αντικατάσταση, κάτι που εξοικονομεί μεγάλο κόστος στην διαδικασία συντήρησης.
 
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το Su-30SM είναι ένα σειριακής παραγωγής διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς και είναι η αναβαθμισμένη έκδοση των αεροσκαφών Su-30. Είναι εξοπλισμένο με δύο turbofan κινητήρες τύπου AL-31FP και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 1.500 χιλιόμετρα και είναι ικανό να πετά 3,5 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14