search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:01
MENU CLOSE

Καρκίνος νεφρού: Προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα

10.12.2019 07:06
Καρκίνος νεφρού: Προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα - Media

 

Το αίμα στα ούρα και ο πόνος ή το αίσθημα βάρους στην μία πλευρά του σώματος, λίγο πάνω από τη μέση, μπορεί να είναι ύποπτα για καρκίνο του νεφρού.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι αρκετά ύπουλος, αφού στα αρχικά στάδιά του συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν, όμως, ο όγκος μεγαλώσει αρκετά και αρχίσει να πιέζει τις παρακείμενες δομές μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ύποπτες ενδείξεις.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Λουκάς Κοντοβίνης, από την Ογκολογική Ομάδα Oncomedicare στη Θεσσαλονίκη, υπολογίζεται ότι στο περίπου 20-30% των περιπτώσεων ο καρκίνος του νεφρού διαγιγνώσκεται όταν είναι μεταστατικός.

Όταν ο καρκίνος του νεφρού μεγαλώσει αρκετά μπορεί να προκαλέσει κυρίως μία τριάδα συμπτωμάτων, προσθέτει. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Αιματουρία. Μπορεί να είναι μακροσκοπική ή μικροσκοπική.

Αίσθημα βάρους. Το αίσθημα βάρους εκδηλώνεται συνήθως στην μία από τις δύο πλευρές του σώματος, λίγο πάνω από τη μέση.

Πόνος λίγο πάνω από τη μέση. Ο πόνος αυτός είναι ισχυρός αλλά όχι στα επίπεδα ενός κολικού στο νεφρό. Ωστόσο χρειάζεται κάποιο παυσίπονο για να περάσει (π.χ. παρακεταμόλη). Ο πόνος είναι ύποπτος εφ’ όσον δεν οφείλεται σε τραυματισμό ή σωματική καταπόνηση.

Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η αδυναμία, η καταβολή δυνάμεων, η ανεξήγητη αναιμία, ακόμα και ο πυρετός που δεν οφείλεται σε λοίμωξη ή σε άλλη αιτία.

Η μακροσκοπική και μικροσκοπική αιματουρία

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος Ηρακλής Πούλιας, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Υγεία, η ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα από τα πιο ύποπτα συμπτώματα για κακοήθη νόσο στο ουροποιητικό.

Στην μακροσκοπική αιματουρία ο ασθενής βλέπει το αίμα από την αρχή ως το τέλος της ούρησης (ολική αιματουρία), χωρίς όμως να νιώθει πόνο. Το αίμα μπορεί να εμφανίζεται σε κάθε ούρηση ή περιστασιακά. Σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής έχει διαλείπουσα αιματουρία.

Η μικροσκοπική αιματουρία ανιχνεύεται εργαστηριακά με την γενική ούρων ή με άλλη εξέταση (π.χ. χρωματογραφική ταινία ούρων – dipstick).

«Τόσο η αιματουρία όσο και τα άλλα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Επομένως ο καρκίνος του νεφρού δεν είναι απαραιτήτως η αιτία, όταν εκδηλώνονται», διευκρινίζει ο κ. Πούλιας. «Οπωσδήποτε όμως πρέπει να αξιολογούνται από τον ειδικό ιατρό».

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ο ασθενής έχει μόνο αιματουρία. «Όποιος βλέπει αίμα στα ούρα του ή του λέει ο εργαστηριακός ιατρός ότι βρήκε ίχνη αίματος στις εξετάσεις, πρέπει να απευθύνεται αμέσως σε έναν γιατρό για αξιολόγηση», υπογραμμίζει ο κ. Πούλιας. «Παρότι αιματουρία μπορεί να προκαλέσουν και καλοήθεις καταστάσεις, όπως η ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να αξιολογείται. Ιδίως όταν δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο, αλλά κάτι που επαναλαμβάνεται».

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43