search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:54
MENU CLOSE

Πότε ένα απλό κρυολόγημα καταλήγει σε πνευμονία

10.12.2019 11:54
Μυστηριώδης πνευμονία έστειλε στο νοσοκομείο 59 ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα - Media

 

Η πνευμονία είναι μια οξεία φλεγμονή του πνεύμονα, βακτηριακής ή ιογενούς αιτιολογίας. Η μόλυνση του ατόμου μπορεί να είναι ενδονοσοκομειακή ή εξωνοσοκομειακή.

Τα κυριότερα βακτήρια που προκαλούν την πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια και σπανιότατα ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και οι μύκητες.

Οι συνήθεις ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ιογενή πνευμονία είναι ο ιός της γρίπης (Influenza), ο Parainfluenza και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (Respiratory Syncytial Virus – RSV).

Πότε το απλό κρυολόγημα εξελίσσεται σε πνευμονία

Η πνευμονία προκαλείται από την εισπνοή ορισμένων βακτηρίων, ιών ή άλλων μικρόβιων. Εάν είστε ένας υγιής οργανισμός , το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα τα αντιμετωπίσει.

Μερικές φορές όμως, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, ειδικά όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος ή ηλικιωμένος. Τότε ακριβώς είναι και το πιθανότερο το απλό κρυολόγημα να “γυρίσει” σε πνευμονία. Γι’ αυτό ακόμα και αν είστε σε μια γενικά καλή κατάσταση υγείας, είναι σώφρον να επιτρέπετε στον οργανισμό σας να ξεκουράζεται καλά, όταν έχετε κρυολόγημα, ή γρίπη.

Τα τυπικά συμπτώματα είναι:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Εφίδρωση
  • Ρίγος
  • Γενική αδιαθεσία
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στο σώμα
  • Σφίξιμο στο στήθος και στα πλευρά
  • Πτύελα με κίτρινο/πράσινο χρώμα

Πνευμονία: Θεραπεία

Ένα αντιβιοτικό, όπως η αμοξικιλλίνη, είναι ένα κοινό αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσετε την πνευμονία. Εάν είστε αλλεργικοί στην πενικιλίνη (η αμοξικιλλίνη είναι ένα είδος πενικιλίνης), ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα άλλο, που λειτουργεί εξίσου καλά.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι συνήθως αποτελεσματική και μπορείτε να περιμένετε ότι θα ανακάμψετε πλήρως. Τα συμπτώματα θα πρέπει να βελτιωθούν μετά από τρεις ημέρες, εάν η θεραπεία λειτουργήσει.

Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι για ένα διάστημα μετά την εξάλειψη της λοίμωξηςΠίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο συνιστάται, εάν έχετε σοβαρή πνευμονία, ή αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν γρήγορα με τα αντιβιοτικά

Γενικά η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων (πυρετού με αντιπυρετικά κλπ)

  • Χορήγηση οξυγόνου
  • Κατάλληλο αντιβιοτικό ή συνδυασμό αυτών
  • Νοσηλεία περίπου 4 μέρες με ενδοφλέβια αγωγή και αν μπορεί να σιτιστεί από το στόμα συνεχίζει με από του στόματος αγωγή. Συνήθως ο ασθενής παραμένει 7-8 μέρες στο νοσοκομείο και εξέρχεται με οδηγίες (φαρμακευτική αγωγή κλπ).

Η υποχώρηση των συμπτωμάτων γίνεται σταδιακά από την 3η ημέρα, όσον αφορά τον πυρετό, έως, συνήθως, τη 15η ημέρα, σε σχέση με το βήχα και την καταβολή δυνάμεων.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:54