search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12
MENU CLOSE

«Δεν φοβάται, όποιος φοβάται»

22.05.2012 12:52
«Δεν φοβάται, όποιος φοβάται» - Media

Της Βάλιας Μπαζού

 Την εξαιρετική και απελευθερωτική αυτή φράση που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί,

Της Βάλιας Μπαζού

 Την εξαιρετική και απελευθερωτική αυτή φράση που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί, τη θυμήθηκα τις τελευταίες ημέρες που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια, ακόμα, προσπάθεια οι πολίτες να μπουν στις 17 Ιουνίου στο εκλογικό παραβάν με τις φοβίες τους υπό μάλης.

Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας ασθμαίνουσας προσπάθειας  να δημιουργηθεί ένα επί της ουσίας αφελές και πλαστό δίλημμα μεταξύ ευρωπαϊστών και αντί-ευρωπαϊστών και να περιστραφεί όλη η προεκλογική περίοδος σε ένα ερώτημα, «ευρώ ή δραχμή»… Και από εκεί και πέρα τελεία και παύλα.

Τα κόμματα, ανάλογα με το ποια «συστήματα» προσπαθούν να διαμορφώσουν τα νέα διλήμματα και τις νέες συλλογικές φοβίες, χωρίζονται αυθαίρετα (με εξαίρεση το ΚΚΕ) σε «θεματοφύλακες» του ευρώ και σε «φορείς του ιού» της δραχμής.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο μεγάλος διχασμός δεν προβάλλει ως απειλή αλλά έχει συντελεστεί. Την ίδια στιγμή που η κοινωνική σχάση, βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο σημείο.

Και όταν η κοινωνική σχάση είναι σε εξέλιξη υπάρχουν πολλοί που δεν φοβούνται, γιατί φοβούνται.

Και όταν λέμε πολλοί, μιλάμε, εν δυνάμει, για εκατομμύρια, εάν καταφύγουμε στην ανάγνωση των αριθμών.

 Κοινωνική σχάση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε  9.949.401. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Μαΐου του 2012, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.070.724 άτομα, δηλαδή το 10,76% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν συνυπολογίσουμε τους άμεσα εξαρτώμενους από το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργους, ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια!

Από το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2012, είναι  778.399 άτομα και από αυτά λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας – το οποίο έχει μειωθεί στα 340-360 ευρώ- 252.998 άτομα.

Σύμφωνα με την έκθεση Εισοδήματος και Συνθηκών  Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΑΤ για το 2010 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2009) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου 2012,τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800, ποσοστό 20,1% του πληθυσμού. 

Ο αριθμός φτάνει τα 3,03 εκατομμύρια άτομα αν υπολογιστούν και τα «νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας».

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο της έκθεσης της ΕΛΣΑΤ, που επαναλαμβάνω έχει γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2009 και όχι των τελευταίων τριών χρόνων που έχουν μειωθεί δραματικά και μισθοί και συντάξεις και επιδόματα, είναι ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας εάν στον υπολογισμό δεν συμπεριληφθούν τα κοινωνικά επιδόματα και οι συντάξεις ανέρχεται στο 42,8% του πληθυσμού!  

Και το ερώτημα είναι…. Τι ακριβώς μπορεί να φοβηθεί το 1.070.724 των ανέργων και τα 3 εκατομμύρια των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας; Και πόσο ακόμα μπορεί να φοβηθούν;

 Σημειώσεις:

 – Το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών

– Κοινωνικά επιδόματα είναι η κοινωνική βοήθεια (ΕΚΑΣ, εισοδηματικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, επίδομα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45-65 ετών κλπ.), τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα / βοηθήματα ανεργίας, τα επιδόματα / βοηθήματα ασθένειας, τα επιδόματα / βοηθήματα αναπηρίας – ανικανότητας και οι εκπαιδευτικές παροχές.

– Συντάξεις θεωρούνται οι συντάξεις γήρατος από εργασία και οι συντάξεις / βοηθήματα από το / τη σύζυγο).

-Στον ερευνώμενο πληθυσμό δεν περιλαμβάνονται ομάδες πληθυσμού που είναι, κατά τεκμήριο, φτωχές, όπως άστεγοι, διαβιούντες σε ιδρύματα, μεγάλος αριθμός παράνομων οικονομικών μεταναστών, Ρομά κλπ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09