27/01/2020 10:51:47

Σύνοδος Κορυφής: Τι θέλει να κερδίσει η Αθήνα - Το προσχέδιο για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης  

Γερμανικά ΜΜΕ: Ευρωπαϊκό μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο - Media

 

Αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα χωρικά ύδατα, θα έχει η σημερινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) οι ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στην Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, στην διάθεση του DPA και δημοσιεύει το sigmalive.

Την εν λόγω πληροφορία, επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ

Ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Συζήτησαν για το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.