search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:13
MENU CLOSE

My Market και Metro: Πίσω από τα νέα ράφια θα κρύβεται η… νευροεπιστήμη

11.12.2019 07:52
Μy Market-Speedex-Uber συνεργάζονται για αποστολή προϊόντων σούπερ μάρκετ - Media

 

Στο πλαίσιο παρουσίασης της στρατηγικής της εταιρείας Μetro, ο επικεφαλής της Αριστοτέλης Παντελιάδης εξομολογήθηκε την αγωνία του για το πώς αυτή θα μεγαλώσει κι άλλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχουμε αγωνία να μεγαλώσουμε και άλλο. Πρέπει να μεγαλώσουμε”. Η Metro δραστηριοποειίται στις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα σούπερ μάρκετ My market και στις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry.

Ο κ. Παντελιάδης εμφανίσθηκε σίγουρος ότι η εταιρεία του θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 6% σε βάθος 5ετίας-σ.σ. με αυτό τον ρυθμό “τρέχουν” οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,26 δισ. ευρώ-, κόντρα σε μια αγορά η οποία συνεχίζει να ακροβατεί και η οποία πιέζει τη μεσαία κατηγορία.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη το +6% ανάπτυξη προέρχεται τόσο από το δίκτυο των σούπερ μάρκετ όσο και από το δίκτυο της χονδρικής. Συνολικά η εταιρεία Metro διαθέτει δίκτυο 275 καταστημάτων, απασχολεί πάνω από 10.700 εργαζόμενους, έχει 3 κέντρα διανομής και οι συνολικές επενδύσεις της την περίοδο 2016-2020 θα αγγίξουν τα 210 εκατ. ευρώ.

Για να διατηρήσει τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια η οικογενειακή εταιρεία, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε κουβέντα για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της στρατηγικού επενδυτή, προχωρά στην προσθήκη επιπλέον 40.000 τ.μ. στα κέντρα διανομής της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα αποκτήσει με ενοικίαση έναν ακόμη χώρο στη Μαγούλα έκτασης 5.000 τ.μ.

Παράλληλα σχεδιάζει την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων της με την προσθήκη 6-8 μέσα το 2020. Πολιτική η οποία έρχεται σε κόντρα με την εκτίμηση του επικεφαλής της METRO ότι η αγορά έχει περισσότερες αίθουσες από ότι χωράει.

Η βασική στόχευση πάντως παραμένει και είναι η αύξηση του δείκτη απόδοσης του τζίρου ανά τ.μ. “Έχουμε ακόμη περιθώριο βελτίωσης σε σχέση με τους δύο ανταγωνιστές μας”, είπε ο κ. Παντελιάδης.

Πώς θα το επιτύχει αυτό η εταιρεία; Μέσω της ενίσχυσης του δικτύου της, της θέσης της σε κατηγορίες όπως τα φρέσκα προϊόντα, της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Βέβαια η εξοικονόμηση έρχεται και μέσα από τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της. Ήδη έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση μέρους των ομολογιακών δανείων που είχε λάβει όταν απέκτησε την αλυσίδα Βερόπουλος.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης τοποθετείται για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και το “κέρδος” απ’ αυτή είναι η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου κατά 1,5 μονάδες. 

Ο πρόσθετος τζίρος θα έρθει τόσο από το υπάρχον δίκτυο My Market, από την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων, την ενίσχυση της θέσης στην αγορά του Cash & Carry και την ανάπτυξη με τη μέθοδο του Francise. Το βάπτισμα του πυρός θα γίνει μέσα στο 2020 όπου θα λειτουργήσει το πρώτο πιλοτικό κατάστημα franchise επιφάνειας 200-300 τ.μ.

“Η ιδέα είναι ότι πάμε σε περιοχές που δεν χωρούν My Market”, είπε ο κ. Παντελιάδης. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον σχεδιασμό περιοριζόμενος να δηλώσει ότι ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης αν και συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο δίκτυο, αν και εφόσον αναπτυχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει 10-15% στον τζίρο σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα η εταιρεία της οικογένειας Παντελιάδη, σε συνεργασία με την εταιρεία Trisma που ασχολείται με τη νευροεπιστήμη θέλει να μελετήσει τις αντιδράσεις των καταναλωτών για να επιτύχει καλύτερο στήσιμο των προϊόντων στο ράφι (σ.σ. η άσκηση θα γίνει σε 30 κατηγορίες προϊόντων), τις αντιδράσεις στο φυλλάδιο προσφορών, στην τηλεοπτική διαφήμιση και φυσικά καλύτερο αποτέλεσμα στο ταμείο. 

Σχέδια υπάρχουν και για το δίκτυο Cash & Carry το οποίο θα αποκτήσει online κατάστημα το 2021 ενώ στην Κύπρο το πρώτο κατάστημα της εταιρείας θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιανουαρίου, με τον κ. Παντελιάδη να μην αποκλείει το ενδεχόμενο 2-3 ακόμη cash & carry καταστημάτων.

Πηγή capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12