search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:29
MENU CLOSE

Ο «Επίλογος» γιόρτασε τα 28α γενέθλιά του

11.12.2019 15:45
Ο «Επίλογος» γιόρτασε τα 28α γενέθλιά του  - Media

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» γιόρτασε εχθές, 10 Δεκεμβρίου, τα 28α γενέθλιά της συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης έγιναν οι απονομές τιμής στον, αστροφυσικό & ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή για την προσφορά του στην παγκόσμια κοινότητα, τον ηθοποιό κ. Νικήτα Τσακίρογλου για το ήθος του και την συνολική προσφορά του και τον συνθέτη κ. Θάνο Μικρούτσικο για τη συνολική προσφορά του στη μουσική.

Οι τιμητικές διακρίσεις επιδόθηκαν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Προβλήθηκαν βίντεο με χαρακτηριστικά αποσμάσματα για την ζωή και το έργο των τιμηθέντων και μίλησαν γι’ αυτούς σημαντικοί άνθρωποι του χώρου.

Για τον κ. Στ. Κριμιζή μίλησε ο καθηγητής αστροφυσικής του ΕΚΠΑ κ. Κανάρης Τσίγκανος, για τον κ. Νικ. Τσακίρογλου ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος και για τον κ. Θ. Μικρούτσικο. ο ηθοποιός κ. Γιώργος Κιμούλης.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα όπως και η ανταπόκριση στο κάλεσμα του «Επιλόγου» για τις απονομές τιμής των εξεχουσών αυτών προσωπικοτήτων έκανε την ατμόσφαιρα της βραδιάς ιδιαίτερα συγκινητική. Τα λόγια των ομιλητών που παρουσίασαν τους βραβευθέντες ήταν γεμάτα θαυμασμό και εκτίμηση και οι ευχαριστήριες ομιλίες των τελευταίων, φανέρωναν τη σεμνότητά τους.

Η Α.Ε. ο ΠτΔ κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος απευθύνθηκε σε κάθε τιμώμενο εξαίροντας το ήθος τους, την αριστεία και την συνεισφορά τους στον Πολιτισμό που δεν είναι μόνο η Τέχνη όπως εκφράζεται από έναν σπουδαίο ηθοποιό με το κύρος του Νικήτα Τσακίρογλου αλλά και η αγάπη για δημιουργία και προσφορά όπως αυτή εκφράστηκε από το έργο του ερευνητή του Διαστήματος κ. Σταμάτη Κριμιζή που προέρχεται από το χώρο των Θετικών Επιστημών.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε περισσότερο από τα λόγια του Γ. Κιμούλη για τον Θάνο Μικρούτσικο και κορυφώθηκε όταν ο γιος του Στέργιος Μικρούτσικος διάβασε τον χαιρετισμό του συνθέτη, καθώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στη βράβευσή του.

Όλοι ασπάστηκαν τα λόγια του ΠτΔ που είπε ότι στη ζωή του ο Θ. Μικρούτσικος έκανε δύο πράγματα, απόρριψη και αντίσταση, και ζήτησε από τον συνθέτη αυτή τη στιγμή να κάνει αντίσταση.

Την εκδήλωση παρουσίασε o Αλέξης Κωστάλας, που φανερά συγκινημένος, με την αυθεντικότητά του εξέφρασε τη συγκίνηση και τον θαυμασμό όλων των παρευρισκόμενων για τους τιμώμενους αλλά και το κύρος του θεσμού. Η ήρεμη φωνή του «έσπασε» πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Μετά τις απονομές ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαΐδης ερμήνευσε με την κιθάρα του αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του 28ου τόμου «Επίλογος 2019» από τον αρχισυντάκτη της έκδοσης, δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο, τον σύμβουλο έκδοσης συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον διευθυντή της Τάκη Βλαστό, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στην ύλη της φετινής έκδοσης, που περιλαμβάνει τα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, όσο στις ακατάβλητες προσπάθειες των ανθρώπων του πολιτισμού στις μέρες μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μ. Σταυριανουδάκης ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως,  ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο κ. Π. Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας και βουλευτές όλων των κομμάτων όπως οι Γ. Μπαλάφας, Ν. Σοφιανός κ.ά..

Αλλά και καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, και της κοινωνικής  ζωής: ο καθηγητής κος Αθ. Δημόπουλος, δντρια της Εθν. Πινακοθήκης κα Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, η συγγραφέας κα Ι. Καρυστιάνη, και οι Αλεξ. Βοβολίνη, Τ. Βασιλειάδου, Β. Θεοδωρόπουλος, Ι. Κίζης, Γ. Μηλιός,  Ανδρ. Γιακουμακάτος, Γ. Βαμβακάς, Στ. Σγουράκης, Χ. Ρώμας, Χρ. Διαβάτη, Δ. Πιατάς, Π. Μιχαηλίδης,  Βλ. Κυριακίδης, Έ. Μουρίκη, Γ. Μποσταντζόγλου, Γ. Ρούφας, Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Μ. Τρανταλίδης, Σπ. Παπαναστασίου, Λ. Νταϊφά, Ντ. Καρύδης, Γ. Μόρτζος, Σπ. Μπιμπίλας, Αλ. Κοτσοβούλου, Σπ. Πούλης κ.ά.   

Η βραδιά έκλεισε με κοκτέιλ στον φιλόξενο χώρο του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη.

Ο «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2019» βρίσκεται σε όλα τα  βιβλιοπωλεία από την 1η Δεκέμβρη.

Σελίδες: 578

Τιμή: 42 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:28