search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:21
MENU CLOSE

Παρουσίαση συλλογικού τόμου για τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2018

11.12.2019 20:06
Παρουσίαση συλλογικού τόμου για τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2018 - Media

 

Η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του συλλογικού τόμου “ΠΑΣΟΚ 1974-2018 Πολιτική οργάνωση ιδεολογικές μετατοπίσεις κυβερνητικές πολιτικές”, με πρόλογο του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, τον οποίο επιμελήθηκαν ο Βασίλης Ασημακόπουλος και ο Χρύσανθος Τάσσης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.

“Εάν πιστεύουμε ότι το σοσιαλιστικό διακύβευμα έχει ξεπεραστεί ιστορικά, κάνουμε ένα τεράστιο ιδεολογικό, πολιτικό, θεωρητικό, επιστημονικό λάθος. Βιώνουμε αυτή την περίοδο τη φάση της πιο βαθιάς δομικής κρίσεως του καπιταλιστικού συστήματος”, τόνισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόσθεσε πως “επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη δόμησης μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης σοσιαλιστικής θεώρησης και η μετουσίωση αυτής σε ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, σε ένα επαρκώς ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970 είχε” και παρέπεμψε στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο, όπως είπε, καταγράφηκαν 2.000.000 νέα μέλη, νέοι σε ηλικία.

“Αυτό είναι το διακύβευμα που βρίσκεται μπροστά μας και αυτό όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ιστορικά ξεπερασμένο, είναι ακριβώς το ανάποδο. Είναι ιστορικά επιβεβλημένο”, παρατήρησε ο κ. Ζαρωτιάδης και στην άποψη του συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη ότι το ΠΑΣΟΚ “τέλειωσε” με τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε πως ο θάνατος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η αιτία της εξέλιξης που είχε το Κίνημα, αλλά ένα “σημείο καμπής”.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός χαρακτήρισε “εκλογικούς πρόσφυγες” αυτούς που από το ΠΑΣΟΚ πήγαν ή ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για “τριχοτόμηση” του ΠΑΣΟΚ εννοώντας ότι ένα μέρος του μετατοπίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα δεύτερο στη Νέα Δημοκρατία και ένα τρίτο έμεινε στο ΚΙΝΑΛ, που και αυτό, με την ίδια λογική, εμφανίζεται “τριχοτομημένο”.

Για το ΚΙΝΑΛ είπε ότι δεν κατάφερε να αναδειχθεί στον δεύτερο πολιτικό πόλο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό, όπως είπε, δίνει ένα “μεγάλο πλεονέκτημα” στον κ. Τσίπρα.

“Σήμερα αυτό που συμβαίνει στο πολιτικό σύστημα είναι ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι έχουν κάνει αεροπειρατεία στο κόμμα της Ν.Δ., γιατί είναι μειονότητα στο κόμμα. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτό το εγχείρημα με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεύρυνση, τη δημιουργία ενός κόμματος που φιλοδοξεί να είναι από τις παρυφές του κέντρου μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά με τρόπο που δεν εκφράζει τον όγκο, δηλαδή τον βασικό κορμό αυτού του εκλογικού σώματος που θεωρεί ότι ταυτίζεται με αυτόν τον χώρο, που θεωρεί ότι εκφράζεται από αυτόν τον χώρο, αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί πολιτικά”, επισήμανε ο κ. Λυγερός.

Στην ερώτηση “τι θα γίνει”, απάντησε ως εξής: “Δεν θα γίνει τίποτα. Γιατί οι εγκλωβισμοί είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας και της πολιτικής συμπεριφοράς. Αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση, οι εκλογικοί πρόσφυγες, περισσότερο ή λιγότερο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιοι μη έχοντας άλλη διέξοδο θα εγκλωβιστούν σε αυτό το σχήμα”.

Ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης, ο οποίος υπήρξε γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, μίλησε και βιωματικά για το Κίνημα, “το πιο πολυσύνθετο πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο”, όπως είπε, και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Προέτρεψε τους παρισταμένους στην εκδήλωση να διαβάσουν το βιβλίο και είπε χαρακτηριστικά: Αφού το διαβάσετε ή χαρίστε το στους παραμένοντες στο ΚΙΝΑΛ μπας και αναστοχαστούν ή δωρίστε το στους Συριζαίους μπας και ξεκολλήσουν. Πείτε στο κάτω κάτω, κανείς δεν είναι τέλειος σύντροφοι”.

Τόνισε ακόμα πως μέσα από την ανάλυση του βιβλίου μπορούν να δουν “τις αυτοκριτικές τομές του, τα λάθη μας, τις ένοχες σιωπές μας, τις καθεστωτικές μας συμπεριφορές, τις μάχες που χάθηκαν γιατί δεν δόθηκαν”.

“Είναι μοναδικό φαινόμενο το ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς απλουστεύσεις, χωρίς δαιμονοποιήσεις, χωρίς αγιογραφίες”, συνέχισε.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου είπε πως “η παρακαταθήκη του έμεινε στα αζήτητα”.

Η εκδήλωση έγινε στον πολυχώρο “Ανατόλια” του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:20