search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:17
MENU CLOSE

Γέμισε νερό το φράγμα του Αποσελέμη στην Κρήτη

12.12.2019 10:38
Γέμισε νερό το φράγμα του Αποσελέμη στην Κρήτη - Media

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σχετικά με τη λειτουργία της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΚ, χθες Τετάρτη 11.12.2019 ξεκίνησε η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη, μέσω της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία διοχετεύει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στον ταμιευτήρα.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Καθαρού ενεργοποίησαν την ροή του χειμάρρου Χαυγά και την λειτουργία της σήραγγας και για το υδρολογικό έτος 2019- 2020. Στον Ταμιευτήρα Αποσελέμη, μέσω της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου εισέρχονται περίπου 5.000 κ.μ. νερού την ώρα.

Το φράγμα

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 μ3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:16