search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:19
MENU CLOSE

Σας αρέσει το φουά γκρα; – Δείτε πως βασανίζουν τις πάπιες για να το φτιάξουν και δεν θα ξαναδοκιμάσετε (Video)

12.12.2019 13:46
Σας αρέσει το φουά γκρα; - Δείτε πως βασανίζουν τις πάπιες για να το φτιάξουν και δεν θα ξαναδοκιμάσετε (Video) - Media

 

 

Το φουά – γκρά είναι το κόσμημα της Γαλλικής κουζίνας. Είναι το συκώτι από την πάπια, αλεσμένο και συμπληρώνει ένα καλό Γαλλικό τραπέζι. Φουά – γκρά σημαίνει παχύ ή παχουλό ήπαρ. Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Απεικόνιση ανάγλυφου που παρουσιάζει Αιγύπτιους να ταΐζουν με τη βία χήνες

Η τεχνική παρασκευής του φουά γκρα πρωτο-εμφανίστηκε το 2.500 π.χ., όταν οι Αιγύπτιοι παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η γεύση του συκωτιού των πτηνών αυτών κρίθηκε εξαιρετική και έτσι αποφάσισαν να αναπαραγάγουν τεχνητά το φαινόμενο, παχαίνοντας χήνες με σύκα και καρπούς.

Πάπια η οποία ταΐζεται με καθετήρα καλαμπόκι ώστε να παχύνει το συκώτι της, για την παραγωγή φουά γκρα.

Η εκτροφή φουά γκρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε καταγράφηκε κρυφά, από ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, μέσα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής φουά-γκρα στη Γαλλία.

Είναι ένα σοκαριστικό βίντεο που ξεκινάει από τότε που γεννιούνται τα παπάκια και πως διαχωρίζουν τα θηλυκά από τα αρσενικά. Δείχνει πως πετάνε και αφήνουν να πεθάνουν βασανιστικά τα θηλυκά και πως κρατάνε μόνο τα αρσενικά γιατί το καλό φουά γκρα γίνεται από συκώτι μόνο αρσενικής πάπιας.

Μετά βάζουν τις πάπιες σε έναν χώρο όπου μια μεταλλική μπάρα τους εμποδίζει να κινηθούν και με ειδικούς σωλήνες που χώνουν μέχρι βαθιά το λαιμό τους με βια, τις τρέφουν. Προηγουμένως για να αποφύγουν τα ατυχήματα τους έχουν κόψει το ράμφος. Ο οργανισμός που τρέφεται ασύστολα και δεν κινείται, ύστερα από λίγο καταρρέει. Αυτό γίνεται περίπου τη δωδέκατη μέρα. Οι πάπιες έχουν γίνει αφύσικα παχές. Τότε παίρνουν τις πάπιες και με ηλεκτροσόκ τις σκοτώνουν για να πάρουν το γεμάτο λίπος και υπερμέγεθες συκώτι τους, το οποίο θα αλέσουν και θα φτιάξουν το έδεσμα.  

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:19