search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:52
MENU CLOSE

Παππάς: Η ΝΔ, με τα 12 δισ. από το “μαξιλάρι”, εξυπηρετεί τις τράπεζες, όχι τους μικρομεσαίους και τους δανειολήπτες

12.12.2019 14:59
Παππάς: Η ΝΔ, με τα 12 δισ. από το “μαξιλάρι”, εξυπηρετεί τις τράπεζες, όχι τους μικρομεσαίους και τους δανειολήπτες - Media

 

Την έλλειψη κριτηρίων και διασφαλίσεων που, μεταξύ άλλων, θα εγγυηθούν ότι δεν θα εξαϋλωθεί το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ μέσω απλών υπουργικών αποφάσεων, ότι θα υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των δανείων και ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έθεσε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου Ηρακλής.

«Η σημερινή μέρα είναι η απόδειξη ότι, όταν υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να νομοθετούμε με την αστρονομική ταχύτητα των 400 εκατ. ευρώ την ώρα. Διότι σε 30 ώρες καλούμαστε να συζητήσουμε για τα 12 δισ. ευρώ που θέλετε να δώσετε στις τράπεζες. Πρόκειται για μια προσβλητική διαδικασία για το κοινοβούλιο», ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «η ΝΔ αποδεικνύει πως βλέπει τον κόσμο ανάποδα. Το τραπεζικό σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί την οικονομία, όχι το ανάποδο. Δεν μπορείτε να λέτε ότι όταν η οικονομία δεν μπορεί, τόσο το χειρότερο για την οικονομία».

Ο Νίκος Παππάς, αφού τόνισε ότι στην Έκθεση Συνεπειών της Ρύθμισης αναφέρεται πως η «κοινωνική ομάδα» που θα ευνοηθεί είναι οι τράπεζες και μετά βλέπουμε για την οικονομία, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να απολογηθούν για το νομοσχέδιο στους δανειολήπτες και τους μικρομεσαίους. Καθώς, όπως σημείωσε, «έχουμε ένα σχέδιο το οποίο κατά μείζονα λόγο εξυπηρετεί τις τράπεζες και είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Αφενός θα γίνει χαμός με την αλλαγή ιδιοκτησιών σε εταιρείες και αφετέρου έρχεται το σχέδιο και εμπίπτει πλήρως στην άρση προστασίας της α’ κατοικίας που έχετε δρομολογήσει από την άνοιξη και μετά».

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε ακόμα την πρόβλεψη, η οποία λέει ότι θα αρκεί μόνο μία υπουργική απόφαση για να αυξηθεί το ποσό που θα λάβουν οι τράπεζες και υπενθύμισε ότι «η ΝΔ μας αντιπολιτεύτηκε πολύ έντονα όταν είπαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέρος του “μαξιλαριού” για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μην έχει ο μικρομεσαίος 100% προκαταβολή φόρου αλλά 50%, για να μην πληρώσει την εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ, για να μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν την αντίδρασή σας τότε».

Θέτοντας το ζήτημα της διαφάνειας στη λειτουργία των οχημάτων ειδικού σκοπού, που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων, ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε που θα λογοδοτούν αυτά, «όταν, για παράδειγμα, στην Ιταλία, που επικαλείστε, καλούνται να δώσουν τα σχέδια δράσης τους και να απολογηθούν για την απόδοσή τους στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας». Χωρίς έλεγχο, τα σχήματα αυτά «θα μπορούν, κατά το δοκούν, να πολιτεύονται, να κάνουν χαρές ή να σκοτώνουν επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

«Μη λέτε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων, επειδή είναι απλώς εγγυήσεις, διότι κομμάτι της διαπραγμάτευσής σας με τις τράπεζες είναι και το ύψος του ποσού που θα καταβάλει το δημόσιο για την κατάπτωση των εγγυήσεων των δανείων των ευπαθών ομάδων. Πως λέτε “θα βάλουμε 12 δις εγγυήσεις, αχρείαστες να είναι;”. Αν είναι αχρείαστες, μην τις βάζετε. Προφανώς τις βάζετε γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Ο λαός καταλαβαίνει. Να θυμάστε ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν μόνο οι τραπεζίτες. Ψηφίζουν και οι μικρομεσαίοι και οι δανειολήπτες και αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας», κατέληξε.

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Νίκου Παππά: 

–        Η ΝΔ μας αντιπολιτεύτηκε πολύ έντονα όταν είπαμε να χρησιμοποιηθεί μέρος του «μαξιλαριού» για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να μην έχει ο μικρομεσαίος 100% προκαταβολή φόρου, να μην πληρώσει εισφορά         αλληλεγγύης, να μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ. Σήμερα δίνει 12 δισ. από το απόθεμα στις τράπεζες.

·       Απαράδεκτο να μπορεί να δίνονται επιπλέον ποσά στις τράπεζες με μια απλή υπουργική απόφαση.

·       Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των τραπεζών, επειδή παίρνουν τις εγγυήσεις του δημοσίου, να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

·       Χωρίς έλεγχο, τα οχήματα ειδικού σκοπού θα μπορούν, κατά το δοκούν, να πολιτεύονται, να κάνουν χαρές ή να σκοτώνουν επιχειρήσεις.

·       Μη λέτε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων, επειδή είναι απλώς εγγυήσεις, διότι κομμάτι της διαπραγμάτευσής σας με τις τράπεζες είναι και το ύψος του ποσού που θα καταβάλει το δημόσιο για την κατάπτωση των εγγυήσεων των δανείων των ευπαθών ομάδων.

·       Στις εκλογές δεν ψηφίζουν μόνο οι τραπεζίτες. Ψηφίζουν και οι μικρομεσαίοι και οι δανειολήπτες και αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:51