search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:36
MENU CLOSE

Τάσεις: Πέτα την TV στον ακάλυπτο

20.02.2010 10:41

Στην Ελλάδα των τουλάχιστον δύο τηλεοράσεων ανά σπίτι υπάρχουν κάποιοι αντιρρησίες συνείδησης που την έκοψαν μαχαίρι. Έτσι, δεν ξέρουν τίποτα για το θρυλικό διαζύγιο των ημερών…

Στην Ελλάδα των τουλάχιστον δύο τηλεοράσεων ανά σπίτι υπάρχουν κάποιοι αντιρρησίες συνείδησης που την έκοψαν μαχαίρι. Έτσι, δεν ξέρουν τίποτα για το θρυλικό διαζύγιο των ημερών…

Μεγαλώνει επιθετικά παιδιά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, κατάθλιψης και υπερκαταναλωτισμού, ανεβάζει την πίεση, σχετίζεται με την ανθυγιεινή διατροφή, επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, οδηγεί σε πρόωρο θάνατο. Αυτές είναι κάποιες απ’ τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η τηλεόραση στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με 2.888 (!) έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν δύο συσκευές, η τηλεόραση μαζί με το κινητό τηλέφωνο και το αυτοκίνητο είναι τα τρία αντικείμενα που θεωρούνται από όλους απολύτως απαραίτητα, ενώ η τηλεοπτική συμπεριφορά των Ελλήνων είναι διττή, καλύπτοντας ισόποσα την ανάγκη τους για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παρ’ όλο λοιπόν που ζούμε σε μια χώρα όπου ο αριθμός των τηλεοπτικών junkies συνεχώς αυξάνεται και η καταναλωτική μανία μάς βάζει σε διλήμματα τύπου Plasma ή LED, υπάρχουν κάποιοι αντιρρησίες συνείδησης που υποπτεύθηκαν νωρίτερα από όλους μας τις αρνητικές συνέπειες που είχε η τηλεόραση στη ζωή τους και την έκοψαν μαχαίρι, έτσι απλά. Γιατί, όπως λένε και οι οκτώ που μας μίλησαν, η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνεις πόσο κακό σου κάνει μέχρι να τη βγάλεις απ’ τη ζωή σου.

Βίκυ Κ.

35 ετών / Υπεύθυνη Οργάνωσης και Παραγωγής στην Κρατική Σχολή Χορού

«Δεν φοβάμαι πλέον»

Πριν από ένα χρόνο αποφάσισα ότι δεν ήθελα τηλεόραση και από τότε άλλαξε η ζωή μου, γιατί σταμάτησα να επηρεάζομαι από οτιδήποτε αρνητικό, γιατί διαβάζω περισσότερα βιβλία, εφημερίδες, είμαι συνέχεια στο Ίντερνετ, ακούω μουσική, ψάχνω τα πράγματα που μου αρέσουν, δεν κάνω ζάπινγκ στα «θέλω» μου και αισθάνομαι για πρώτη φορά πως έχω συνολική εικόνα όσων συμβαίνουν γύρω μου. Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι πως πλέον δεν φοβάμαι, δεν νιώθω ανασφαλής, δεν ψυχαναγκάζομαι – για παράδειγμα η γρίπη των χοίρων δεν με απασχόλησε καθόλου, ούτε κι οι τσαντάκηδες.

Λίνα Κ.

31 ετών / Μουσικός

«Κοιμάμαι καλύτερα»

Έβλεπα τηλεόραση σαν φυτό, γι’ αυτό και η απόφαση να την εξορίσω το 2003 απ’ το σπίτι ήταν και παραμένει συνειδητή. Πλέον μιλάω περισσότερο με τους φίλους μου, διαβάζω, ακούω μουσική, κάνω δηλαδή νορμάλ πράγματα. Μέχρι και οι διατροφικές μου συνήθειες άλλαξαν∙ εκεί που έτρωγα κάτι στα γρήγορα για να προλάβω να δω το αγαπημένο μου σίριαλ, τώρα μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Επιπλέον κοιμάμαι καλύτερα. Το μόνο που μου λείπει είναι τα ντοκιμαντέρ. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, όμως.

Γιώργος Ι.

31 ετών / Μηχανικός Υπολογιστών

«Τι σου μένει μετά από ένα δελτίο ειδήσεων; Τίποτα»

Η προπαγάνδα και η άθλια αισθητική της τηλεόρασης και των διαφημίσεων ένιωθα πως με προσέβαλλαν, γι’ αυτό και την αντικατέστησα πριν από τρία χρόνια με το Ίντερνετ, το οποίο χρησιμοποιώ ως μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Άλλωστε, όταν βλέπει κάποιος ειδήσεις στην τηλεόραση, τι του μένει μετά; Τίποτα! Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς το πραγματικό πρόσωπό της είναι να την κλείσει για ένα εξάμηνο και να την ξανανοίξει μετά. Τότε θα πονέσει το μυαλό του και μαζί και το στομάχι του.

Νίκος Μ.

35 Ετών / Καθηγητής Ξένων Γλωσσών

«Δεν υποφέρω από ειδησεολατρία»

Είμαι «καθαρός» από το 2003. Κάπου είχα διαβάσει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τηλεόραση και η ιδέα και μόνο να γίνω ένας από αυτούς με ξενέρωνε. Βέβαια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η απουσία της μου δημιουργεί και ένα ελιτίστικο προφίλ στους γύρω μου. Πλέον ενημερώνομαι μέσω ραδιοφώνου, αφού εδώ οι ειδήσεις του ενός λεπτού αφαιρούν το συναίσθημα και προσθέτουν αντικειμενικότητα. Τώρα ζω λίγο περισσότερο στον δικό μου κόσμο και δεν υποφέρω από ειδησεολατρία.

Γιάννης Κ.

Στρατιωτικός / 32 ετών

«Ένα χρόνο μετά συνεχίζει να μη μου λείπει»

Έμεινα για λίγο καιρό χωρίς τηλεόραση, είδα ότι δεν μου έλειψε καθόλου και, για να είμαι ειλικρινής, ένα χρόνο μετά συνεχίζει να μη μου λείπει. Πιστεύω πως τώρα ζω καλύτερα, αλλά έχω ως υποκατάστατο το Ίντερνετ, τη χρήση του οποίου προσπαθώ να περιορίσω σιγά σιγά. Νόμιζα ότι χωρίς τηλεόραση θα ένιωθα μοναξιά στο σπίτι, πράγμα που δεν ισχύει, ιδιαίτερα με τη χρήση του ραδιοφώνου, το οποίο είναι τώρα τα αυτιά μου στον κόσμο.

Τζένη Κ.

Ιδιωτικός Υπάλληλος, Πωλήσεις / 35χρονων

«Αισθάνομαι λίγο εκτός, αλλά δεν με ενοχλεί»

Έχω τηλεόραση αλλά μόνο για να βλέπω dvd. Πριν από τέσσερα χρόνια της έβγαλα την κεραία, γιατί κατάλαβα ότι λειτουργούσε πάνω μου σαν υπνωτικό χάπι και από τότε χρησιμοποιώ πολύ το κομπιούτερ, συνήθεια που προσπαθώ να κοντρολάρω, αφού πολλές φορές έχει τύχει να παρακολουθήσω ακόμα και τηλεοπτικά επεισόδια μέσω webtv! Όταν οι γύρω μου συζητούν για κάτι που είδαν στην τηλεόραση, μόνο τότε αισθάνομαι λίγο εκτός, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί. Άλλωστε, δεν θέλω να ενημερώνομαι για τα πάντα.

Δημήτρης Δ.

65 ετών / Συνταξιούχος λογιστής

«Επιλογή ζωής»

Έβγαλα την τηλεόραση από το σπίτι μου πριν από 20 χρόνια, όταν τα παιδιά μου ήταν ακόμα μικρά, γιατί τα αποσπούσε από τα μαθήματά τους. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, ομολογώ πως ναι μεν τους δημιούργησα προβλήματα με το σχολείο και τους συμμαθητές τους διότι τα κορόιδευαν, αλλά άξιζε τον κόπο, καθώς έμαθαν να αγαπούν το διάβασμα, να ξεφυλλίζουν εφημερίδες. Ήταν μια επιλογή ζωής που διατηρώ ακόμη και σήμερα, αφού η επικοινωνία μου με τον έξω κόσμο γίνεται μέσω ραδιοφώνου, εφημερίδων και Ίντερνετ. Η έμμεση επαφή με την πραγματικότητα δεν με ενοχλεί, το live είναι που δεν αντέχω.

Άννα Δ.

45 ετών / Γιατρός

«Γλίτωσα 500 ευρώ, αλλά και την ψυχική μου ηρεμία»

Το να έχεις ή να μην έχεις τηλεόραση είναι θέμα συνήθειας. Όσο εύκολα μπορεί κανείς να κάτσει για 12 ώρες μπροστά στο κουτί, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να μείνει μακριά του. Με ενδιαφέρει να ακούω επιγραμματικά την κάθε είδηση και να βλέπω ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Το ότι δεν έχω τηλεόραση εδώ και πέντε χρόνια οφείλεται στο καινούργιο μου σπίτι – είχα κολλήσει πως δεν ταίριαζε με τη διακόσμηση. Έτσι γλίτωσα τα 500 ευρώ που θα έδινα, αλλά και την ψυχική μου ηρεμία.

Αγγελική Μπιλλίνη

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:35