search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:45
MENU CLOSE

Γαλλογερμανική στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

13.12.2019 17:44
Γαλλογερμανική στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις - Media

 

«Χθες, θα ήθελα να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών κρατών είναι απολύτως καθοριστική. Μπορώ να πω ότι θα λάβουμε οποιοδήποτε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και βεβαίως δεν θα ενδώσουμε σε καμιά μορφή πρόκλησης».

Την «πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας», η οποία χαρακτηρίζεται «σημαντικός, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος», εκφράζει και η Γερμανία, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ακόμη «καλή πρόοδο» σε μια σειρά θεμάτων και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η ενέργεια, η έρευνα και η παιδεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Τουρκία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, «ενσωματωμένη στην ευρωατλαντική αρχιτεκτονική, παραμένει ένας σημαντικός, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος». Ελλάδα και Γερμανία επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για μια εποικοδομητική σχέση με την ‘Αγκυρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», ενώ σε ό,τι αφορά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τόνισαν ότι «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, υπονομεύοντας την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες.

«Η γερμανική πλευρά εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία παραμένει σοβαρή ανησυχία της ΕΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους τομείς. Ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία αφορά την μετανάστευση, σύμφωνα με την Δήλωση της 18ης Μαρτίου του 2016», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, Ελλάδα και Γερμανία τόνισαν την κοινή τους προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, όπως διατυπώθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη και επιβεβαιώθηκε το 2018 στην Σόφια. «Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ως τώρα επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη από τις δύο χώρες η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους. Γερμανία και Ελλάδα επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν μια θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία στο ορατό μέλλον», επισημαίνεται στο κείμενο.

Στους τομείς ασφάλειας και μετανάστευσης, Ελλάδα και Γερμανία επιβεβαίωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σχετικά με την προστασία των συνόρων και την διαχείριση της μετανάστευσης και εξέφρασαν την βούληση να ενισχύσουν την συνεργασία τους. Οι δύο πλευρές θα ορίσουν «σημεία επαφής» με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ανθρώπινου «trafficking», ενώ εξέφρασαν την στήριξή τους στην ανάπτυξη κοινής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «στο πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ». Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών και Μετεγκατάστασης, «προκειμένου να ασκηθεί συντονισμένη πίεση προς τρίτες χώρες και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών». Συμφώνησαν ακόμη στην διοργάνωση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης σε υψηλό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με θέμα την μετεγκατάσταση και την διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, «το οποίο θα έπρεπε να μας αφορά όλους, καθώς συνδέεται με τον ανθρωπισμό μας και με την ευρωπαϊκή κουλτούρα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:45