search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:18
MENU CLOSE

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage

13.12.2019 20:18
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage - Media

 

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, “παρών” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα των F-16, επιτρέπει σε όλα τα Mirage να πετούν πάνω από το Αιγαίο και να το ξανασκεπάσουν με τα φτερά τους, και στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά. Υπερψηφίστε με αίσθηση εθνικού καθήκοντος. Το νομοσχέδιο επαυξάνει ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κρατά το ξίφος της Ελλάδας “λαμπερό και κοφτερό” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο, δήλωσε ο εισηγητής τη ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης αναφερόμενος στις προερχόμενες από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας προκλήσεις και την απορρέουσα ευθεία αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. “Να γνωρίζουν στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα” είπε ο κ. Λαζαρίδης σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, “τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις επιλογές πολιτικής της απέναντι στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την τελευταία άκυρη και ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη ή καλύτερα με την παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης, απομακρύνεται από αυτήν” είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ρυθμίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες επί των συγκεκριμένων θεμάτων που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα F-16 και για τα Mirage και για τα ανταλλακτικά του Πολεμικού Ναυτικού και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα..

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο εισηγητής του Γ. Φραγγίδης είπε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν, είτε φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, αλλά και η γείτονα χώρα, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν γίνεται αποδεκτή καμία ενέργεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας. “Επιβάλλεται, λοιπόν, η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων” είπε ο κ. Φραγγίδης. Εξέφρασε επίσης τη θετική στάση του ΚΙΝΑΛ επί της αρχής και επί των άρθρων, καθώς και επί των τροπολογιών πλην αυτής για τον Εθνικό Συντονιστή.

Από το ΚΚΕ, ο Ν. Παπαναστάσης είπε ότι η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν τα κυριαρχικά της δικαιώματα έχει πλήρως αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει. Υποστήριξε επίσης ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας εξασφαλίζεται από τον λαό μας, από Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα είναι τμήμα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται με την πάλη και το αίμα και τις θυσίες του λαού και είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον αγώνα για λαϊκή ευημερία, για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης είπε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τον Εθνικό συντονιστή αναγκάζει τους βουλευτές του κόμματος, αντί για “παρών” να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Α. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση τόνισε ότι χρονίζει η αναβάθμιση των F16. Ήταν ανάγκη να φτάσουμε στο «παρά πέντε»; Ξέρετε ότι για να ξεκινήσει το υπόστεγο της ΕΑΒ, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θέλουμε αρκετό χρονικό διάστημα; Ξέρετε ότι θέλουμε να πάρουμε τετρακόσιους έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι έφυγαν και βρήκαν δουλειά αλλού, στο εξωτερικό; Όσο για τη στάση του κόμματός του είπε ότι το υπερψηφίζει, πλην του άρθρου 6 για το προσωπικό των ΕΔ.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα χαρακτήρισε “νοσηρό” το ότι δεν έχουμε αίσθημα ασφάλειας ανάλογο με τον πακτωλό των χρημάτων που έχουμε ξοδέψει για τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ αλλά και από Γερμανία. Δήλωσε πάντως “παρών” επί της αρχής αλλά θετικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, με κυριότερη την επιφύλαξη που αναφέρεται στην απουσία μακρόχρονου εθνικού σχεδιασμού στο θέμα των εξοπλισμών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και ψηφίστηκαν – πέραν της τροπολογίας για τον Εθνικό Συντονιστή Μεταναστευτικού/Προσφυγικού – και τρεις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν σε θέματα ιατρών ΠΡΟΚΕΚΑ, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και θέματα ενστάσεων Κτηματογράφησης.

Με την πρώτη τροπολογία, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Υγείας Β. Κικίλιας, θεσπίζονται μισθολογικά κίνητρα για τους ιατρούς και το λοιπό προσωπικό που απασχολείται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Ειδικότερα,

1.οι ιατροί και οδοντίατροι που απασχολούνται στα ανωτέρω Κέντρα λαμβάνουν πλέον των αποδοχών των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Α’ του ν.4472/2017 και έναν (l) επιπλέον μηνιαίο μισθό ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, το μηνιαίο επίδομα που έχει καθοριστεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.5 του άρθρου 28 του ν.2646/Ι998, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άγονων και προβληματικών περιοχών), επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α’ Κατηγορίας, οριζόμενο σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, εφόσον δεν συντρέχει άλλο επίδομα που χορηγείται για τον ίδιο λόγο.

2.όλο το λοιπό προσωπικό, που απασχολείται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών λαμβάνει επίσης, πλέον των αποδοχών που καθορίζονται από τις διατάξεις του ν.4354/2015 και έναν (l) επιπλέον μηνιαίο μισθό εισαγωγικού κλιμακίου της κατηγορίας του, επίδομα απομακρυσμένων — παραμεθόριων περιοχών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, τα οποία εδρεύουν σε απομακρυσμένες — παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α’ Κατηγορίας, οριζόμενο σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, εφόσον δεν συντρέχει άλλο επίδομα που χορηγείται για τον ίδιο λόγο.

Με δεύτερη τροπολογία, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, παρατείνεται μέχρι 3-9-2020 (λήγει 31-12-2019), η προθεσμία αναθεώρησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.), τα οποία εγκρίθηκαν πριν την 9-6-1997 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.2508/1997). Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αναθεώρησης των εν λόγω Γ.Π.Σ., εφαρμόζονται αυτοδικαίως δεσμευτικά από 4-9-2020 οι διατάξεις αυτών.

Επίσης, με τροπολογία των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, αναστέλλεται μέχρι τις 30.4.2020, η εξέταση των ενστάσεων από τις Επιτροπές του άρθρου 7 ν. 2308/1995 (Κτηματογράφηση για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου), για ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ’ αριθμ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ’ αριθμ. 110/78 απόφαση του Αρείου Πάγου και ανήκουν στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού της Περιφέρειας Αττικής.

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης με την οποία συνιστάται θέση Εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού (Δείτε άλλο τηλεγράφημά μας για τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Λαζαρίδης επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μιλούσε για ανοιχτά σύνορα, και ότι παρέδωσε τη Μόρια και την Ειδομένη.

Ψηφίζουμε παρών αντί για ναι στο νομοσχέδιο λόγω της τροπολογίας για τον εθνικό συντονιστή που απαιτεί ενδελεχή συζήτηση είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ενώ ο τέως αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Δ. Βίτσας είπε ότι το θέμα είναι ποιος δίνει τις εντολές και σε ποιους δίνει τις εντολές.. Τι συμβαίνει αν στο ίδιο πλήρωμα του Λιμενικού δίνει εντολή ο υπουργός και διαφορετική εντολή ο αρχηγός του Λιμενικού, αναρωτήθηκε ο κ. Βίτσας. Εμείς λέμε ότι δημιουργείται ένα νέο σώμα και ότι με αυτόν τον τρόπο στρατιωτικοποιείται η ζωή σε περιοχές της χώρας είπε ο κ. Βίτσας.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκ. Στεφανής είπε ότι δεν στρατιωτικοποιείται τίποτα, παρά μόνο μπαίνει τάξη στη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Δεσμευτήκατε ότι δεν θα φέρετε τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο, που μέχρι στιγμής αποσπά ευρύτερες συναινέσεις. Παρόλα αυτά δυναμιτίζετε και πάλι τη διαδικασία [..] Μην επιτρέψετε να παιχτεί παιχνίδι στρατιωτικοποίησης της ελληνικής δημοκρατίας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό”. Πρόσθεσε ότι μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η κυβέρνηση επιχειρεί και τη στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού”. Ακόμη, ότι επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους. Κάλεσε την κυβέρνηση “να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής” και τόνισε ότι “το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Α. Λοβέρδος εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροπολογία, καθώς αυτή – όπως είπε- έχει απροσδιόριστο οικονομικό κόστος “παρ’ ότι σε πολιτικό επίπεδο και τη γενική θέση ότι τα ελληνοτουρκικά συνδέονται με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, επιδείξαμε τη θετική μας διάθεση στο να υπάρξει ταχύτατη αντιμετώπιση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης είπε ότι καταψηφίζει την τροπολογία καθώς επίσης ότι , λόγω της κατάθεσής της, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο αντί της αρχικής προθεσής του να δηλώσει “παρών”.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα, ζήτησε την επαναφορά της συγκεκριμένης τροπολογίας σε αυτόνομο νομοσχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης μίλησε για λαθροεισβολή, αποδίδοντας το πρόβλημα σε σχέδιο του Τούρκου ηγέτη, Ρ. Ερντογάν, και δήλωσε ότι το κόμμα του λέει όχι στις τροπολογίες.

Τελικώς, η τροπολογία για τον Εθνικό Συντονιστή έγινε δεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:18