24/09/2020 16:54:50

Ινδία: Εξι νεκροί στις διαδηλώσεις ενάντια στις αλλαγές του νόμου για την ιθαγένεια

Ινδία: Εξι νεκροί στις διαδηλώσεις ενάντια στις αλλαγές του νόμου για την ιθαγένεια - Media

 

Εξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις βίαιες διαδηλώσεις στη βορειοανατολική Ινδία ενάντια στον αμφιλεγομενο νόμο, ο οποίος απλοποιεί την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας από πρόσφυγες εφόσον όμως δεν είναι μουσουλμάνοι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι πλημμύρισαν την Κυριακή τους δρόμους του Γκουαχάτι, τη μεγάλη πόλη του κρατιδίου Ασάμ, όπου τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Στο Δελχί, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και έθεσε υπό κράτηση δεκάδες πολίτες ενώ λεωφορεία πυρπολήθηκαν και διαδηλωτές προχώρησαν στο κλείσιμο δρόμων.

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές ή το Πακιστάν, υπό τον όρο ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Αφορά μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως ινδουιστές και σιχ.

Η ινδική αντιπολίτευση και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος εντάσσεται στο εθνικιστικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και έχει στόχο την περιθωριοποίηση των 200 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Ινδίας.

Οργανώσεις και ένα μουσουλμανικό κόμμα έχουν καταθέσει προσφυγή ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και τις κοσμικές παραδόσεις της Ινδίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.