search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:59
MENU CLOSE

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο ύπατος επίτροπος αρμόδιος για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων

16.12.2019 13:30
Γαλλία: Παραιτήθηκε ο ύπατος επίτροπος αρμόδιος για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων - Media

 

Την παραίτησή του υπέβαλε ο ύπατος επίτροπος αρμόδιος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος κατηγορείται για σειρά παραλείψεων στη δήλωσή του περί σύγκρουσης συμφερόντων. Όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη για δωδέκατη μέρα η μεγάλη απεργία στο γαλλικό Δημόσιο, με αιχμή του δόρατος τα μέσα μεταφοράς.

Η παραίτηση του Ζαν-Πολ Ντελεβουά έγινε «με δική του πρωτοβουλία», όπως διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Την παραίτηση έκανε δεκτή με λύπη του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο «κ. Συντάξεις» ανέλαβε την κυβερνητική θέση τον Σεπτέμβριο 2017 με αποστολή την προετοιμασία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Κατηγορείται ότι παρέλειψε να δηλώσει θέσεις που κατέχει παράλληλα με το κυβερνητικό του αξίωμα. Ο κ. Ντελεβουά, κατηγορείται πως τη στιγμή που ετοίμαζε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν, έκανε λόμπινγκ με εταιρείες, οι οποίες θα είναι οι άμεσα κερδισμένες από τη μεταρρύθμιση αυτή. 

Η παραίτησή του έρχεται την στιγμή της κλιμάκωσης της κοινωνικής αναταραχής στην Γαλλία για το θέμα της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εμβληματικό σχέδιο της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν θα σταματήσουν ούτε τα Χριστούγεννα την απεργία, διαμηνύουν τα συνδικάτα

Δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το τέλος των κινητοποιήσεων πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου παραμένει αβέβαιο. Εάν η απεργία συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, είναι πιθανόν να θέσει εν αμφιβόλω τις αναχωρήσεις για διακοπές, διότι χρειάζεται η παρέλευση πολλών ημερών μέχρι το δίκτυο των μεταφορών να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.

«Το ήμισυ των ταξιδιωτών» θα έχουν στην διάθεσή τους τρένα για να περάσουν τις γιορτές με την οικογένειά τους, διαβεβαίωσε η υπεύθυνη λειτουργίας της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF Ρασέλ Πικάρ, σύμφωνα με την Le Parisien.

Στο μεταξύ, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται για δωδέκατη ημέρα στα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, μόνο στο Παρίσι σημειώθηκαν ουρές αυτοκινήτων ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν τα 630 χιλιόμετρα. Κανονικά δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο σε δύο γραμμές του μετρό και αυτές με αυτόματους συρμούς, χωρίς οδηγό. Στις υπόλοιπες γραμμές δεν γίνονται δρομολόγια ή αυτά είναι σποραδικά.

Επίσης, οι γραμμές τρένου στο εθνικό δίκτυο δεν λειτουργούν, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις γραμμές εξωτερικού.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι οδηγοί φορτηγών που συμμετέχουν με αιτήματα τη βελτίωση των αποδοχών τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας, έκαναν οδοφράγματα και έκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα προκαλώντας επιπλέον προβλήματα.

Ο Μακρόν επιμένει

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα «συνεχίσει να εργάζεται για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού», η οποία προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 και περικοπή επιδομάτων.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί και για αύριο Τρίτη. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων οδηγοί τρένων, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι επηρεάζονται από τα μέτρα που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03