search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:37
MENU CLOSE

Διεθνής έκθεση – κόλαφος: Δεν τιμωρούνται στην Τουρκία ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας

16.12.2019 18:27
Διεθνής έκθεση - κόλαφος: Δεν τιμωρούνται στην Τουρκία ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Media

 

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να εντείνουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ η χώρα κινδυνεύει να τεθεί στην “γκρίζα λίστα” χωρών με ανεπαρκείς οικονομικούς ελέγχους, σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο για το ξέπλυμα χρήματος.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) με έδρα το Παρίσι επισήμανε τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από τους 11 τομείς που αξιολογήθηκαν, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται μεγάλες ή θεμελιώδεις βελτιώσεις σε εννέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η Άγκυρα θα τεθεί υπό εποπτεία για ένα έτος και θα μπορούσε να τεθεί στη “γκρίζα λίστα” αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές.

Η FATF επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε “θεμελιώδεις βελτιώσεις σε μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την τρομοκρατία, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους χρηματοδότες”.

Η Τουρκία είχε χαμηλό ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία επικαλούνται στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τις αρχές και που έδειξαν ότι περισσότεροι από 6.000 πολίτες δικάστηκαν για σχετικό αδίκημα το 2017, αλλά μόλις 115 καταδικάστηκαν.

Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της “συγκέντρωσης, διακίνησης και χρήσης κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφής”, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι η Τουρκία καθυστερεί στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί ότι τηρεί όλους τους διεθνείς νόμους και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:35