search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:11
MENU CLOSE

VW: To μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων στην Ευρώπη

16.12.2019 19:52
VW: To μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων στην Ευρώπη - Media

 

Από το 2021 η VW επιδιώκει την κατασκευή 330.000 ηλεκτροκίνητων στη μονάδα του Τσβίκαου. Ο γερμανικός κατασκευαστής επενδύει 1,2 δις ευρώ στις υποδομές του εργοστασίου αλλά και την απαιτητική μετεκπαίδευση εργαζομένων.

Πρόκειται για έργο μαμούθ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Volkswagen φιλοδοξεί να κάνει στροφή 180 μοιρών στη μονάδα παραγωγής οχημάτων στο Τσβίκαου στην ανατολική Γερμανία. Μέχρι το 2021 σχεδιάζει να σταματήσει εντελώς την παραγωγή συμβατικών οχημάτων και να κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα και μάλιστα 300.000 το χρόνο. 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποδίδει ρόλο προτύπου στο εργοστάσιο του Τσβίκαου, κοντά στα σύνορα με τη Τσεχία, και δρομολογεί παρόμοιες αλλαγές και σε άλλες μονάδες παραγωγής. Οι ριζικές αλλαγές αποφασίστηκαν το 2017. Απώτερος στόχος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να παρουσιάσει 70 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα και να πουλήσει 22 εκατομμύρια οχήματα. Στην έδρα της VW γίνεται λόγος για «νέα εποχή» και «την μεγαλύτερη αντεπίθεση παγκοσμίως στο χώρο της ηλεκτροκίνησης».

1,2 δις ευρώ επενδύει η VW στο Τσβίκαου. Προς το παρόν η μεγαλύτερη πρόκληση, λέει ο Ράινχαρντ ντε Βρις επικεφαλής ζητημάτων τεχνολογίας και logistics, είναι ότι ταυτόχρονα με τις βαθιές τομές στη μονάδα συνεχίζεται κανονικά η παραγωγή του νέου συμβατικού Golf. Ας σημειωθεί ότι 1.700 ρομπότ και 500 μεταφορικά συστήματα χωρίς οδηγό θα ενταχθούν στην παραγωγή αμαξωμάτων, ενώ ταυτόχρονα, μέχρι τα τέλη του 2020, ολοκληρώνεται η μετεκπαίδευση των εργαζομένων.

Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις βαθιές τομές

Στο επίκεντρο της παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων η Volkswagen θέτει την αποκαλούμενη κοινή πλατφόρμα ηλεκτρικών κινητήρων που δίνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τοποθέτησης μπαταριών διαφορετικής ισχύος σε κάθε μοντέλο, αλλά και σειράς σημαντικών εξαρτημάτων. Με τη βοήθεια γυαλιών εικονικής πραγματικότητας οι εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής έχουν ξεκινήσει ήδη από τώρα τη μετεκπαίδευση πολύ πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν εξειδικευθεί στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και τώρα πρέπει να μάθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι εντελώς καινούργιο; Είναι γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτροκίνητων απαιτεί πολύ λιγότερα εξαρτήματα και γύρω στο 20% λιγότερο χρόνο εργασίας. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι αποτιμούν καταρχήν θετικά την εγγύηση της VW για διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2029, αλλά και τη δέσμευσή της για μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής από 1.350 σε 1.500 οχήματα ημερησίως.

Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η μετεκπαίδευση στη μονάδα του Τσβίκαου θεωρείται πρότυπο. Σύμφωνα με τον γερμανό κατασκευαστή, πλήθος ενδιαφερόμενοι από τη Γερμανία, τις γύρω χώρες αλλά ακόμα και την Κίνα ή τις ΗΠΑ έρχονται στο ανατολικογερμανικό εργοστάσιο για να σχηματίσουν προσωπικά εικόνα για το πως οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στις βαθιές τομές. Το μέλλον θα δείξει αν και κατά πόσο θα πετύχει η στρατηγική της VW να πείσει τους εργαζομένους ότι η ηλεκτροκίνηση είναι και για τους ίδιους ευχή και όχι κατάρα. Το αγοραστικό κοινό ωστόσο περιμένει με ανυπομονησία τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen. Ήδη πριν ξεκινήσει επίσημα η παραγωγή αρχές Νοεμβρίου, οι παραγγελίες για το ID.3 από το εργοστάσιο του Τσβίκαου έφθασαν τις 35.000.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43