search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:34
MENU CLOSE

Εσθονία: «Προεδρική» συγγνώμη μετά τα υποτιμητικά σχόλια ακροδεξιού υπουργού για τη Φινλανδή πρωθυπουργό

17.12.2019 12:22
Εσθονία: «Προεδρική» συγγνώμη μετά τα υποτιμητικά σχόλια ακροδεξιού υπουργού για τη Φινλανδή πρωθυπουργό - Media

 

Η Εσθονία ζήτησε συγγνώμη από την Φινλανδία για τα υποτιμητικά και ειρωνικά σχόλια του υπουργού Εσωτερικών της Εσθονίας προς την νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας – την νεότερη εν ενεργεία αρχηγό κυβέρνησης – την οποία αποκάλεσε «πωλήτρια», αμφισβητώντας την ικανότητά της να κυβερνήσει την σκανδιναβική χώρα.

Ο 70χρονος Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Μαρτ Χέλμε και αρχηγός του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Έκρε, χλεύασε χθες την 34χρονη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν και στην κυβέρνησή της, στην οποία τέσσερις από τις πέντε αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στον συνασπισμό είναι γυναίκες κάτω των 35 ετών.

«Τώρα βλέπουμε πως μια πωλήτρια έγινε πρωθυπουργός και πως ορισμένοι άλλοι ακτιβιστές του δρόμου και αμόρφωτοι άνθρωποι επίσης έγιναν υπουργοί», δήλωσε ο Χέλμε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Μετά τα σχόλιά του η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του, ενώ η Εσθονή πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ ζήτησε από τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο να μεταφέρει τη συγγνώμη της στην Μάριν και την κυβέρνησή της.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Μάριν, η οποία μίλησε για το πώς μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της, σε συνθήκες φτώχειας, ότι εργάστηκε ως ταμίας πριν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο και ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανη για την Φινλανδία. Εδώ, ένα παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να σπουδάσει μόνο του και να πετύχει τους στόχους του στη ζωή. Μια ταμίας μπορεί να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός», έγραψε η Μάριν σε ανάρτησή της στο twitter.

Ο Χέλμε, πρώην πρέσβης της Εσθονίας στη Ρωσία, είναι γνωστός για τις αυθάδεις δηλώσεις του που συχνά φέρνουν σε αμηχανία τον πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας και το Κεντρώο Κόμμα του, κυβερνητικό εταίρο του Έκρε.

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα έγινε δεκτό για πρώτη φορά στον κυβερνητικό συνασπισμό τον Απρίλιο, μετά την ήττα που υπέστη ο Ράτας στις βουλευτικές εκλογές, και κατέληξε σε μια συμφωνία με το Έκρε για να παραμείνει στην εξουσία.

Η ηγέτιδα της εσθονικής αντιπολίτευσης Κάγια Κάλας δήλωσε σήμερα πως η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αν ο Χέλμε δεν παραιτηθεί μετά τα σχόλιά του για τις νέες πολιτικές ηγέτιδες της Φινλανδίας. Παλιότερες προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης καταψηφίστηκαν.

«Ο υπουργός Εσωτερικών προσέβαλε την φινλανδική κυβέρνηση και προσωπικά επιτέθηκε στην νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας», τόνισε η Κάλας σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31