search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:34
MENU CLOSE

Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης

25.05.2012 07:40
Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης  - Media

Η σχετική φιλολογία συγγραφέων με γάτες δεν είναι καινούργια, ωστόσο δεν παύει να παραμένει γοη­τευτική. Για τις δικές τους γάτες ή και για ξένες γάτες έχουν γράψει πολλοί συγγραφείς. Ενδεικτικά ανα­φέρουμε τον Ρ. Κίπλινγκ, τον Γκυ ντε Μωπασάν, τον Ε.Α. Πόε, τον Ε. Ζολά, την Κολέτ, τον Χεμινγουέι, τον Σ. Μπωντλαίρ και τον Τ. Τζόις.

Λένα Διβάνη

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Σελ.: 190

Η σχετική φιλολογία συγγραφέων με γάτες δεν είναι καινούργια, ωστόσο δεν παύει να παραμένει γοη­τευτική. Για τις δικές τους γάτες ή και για ξένες γάτες έχουν γράψει πολλοί συγγραφείς. Ενδεικτικά ανα­φέρουμε τον Ρ. Κίπλινγκ, τον Γκυ ντε Μωπασάν, τον Ε.Α. Πόε, τον Ε. Ζολά, την Κολέτ, τον Χεμινγουέι, τον Σ. Μπωντλαίρ και τον Τ. Τζόις. Τον Ζάχο Ζάχαρη, έναν καθ’ όλα συγκροτημένο γάτο, τον γνωρίσαμε εσχά­τως και η γνωριμία του δεν μας άφησε αδιάφορους, μια και έχει τον τρόπο του να κινεί το ενδιαφέρον τού αναγνώστη με την εξιστόρηση των περιπετειών του.

Η μακρά συνύπαρξη των γάτων με τον άνθρω­πο δημιούργησε μοιραία μια ιδιότυπη σχέση που οδήγησε στον επίσης ιδιότυπο εξανθρωπισμό των συμπαθών αυτών τετράποδων. Η γατοφιλία γενικά ορίζεται με γνώμονα την ισοτιμία, την αμοιβαιότη­τα και τον υπολογισμό. Ο Ζάχαρης, όπως και κάθε νοή μων γάτος, ξέρει να χειρίζεται με αξιοπρέπεια τις σχέσεις με τον άνθρωπο – σύντροφό του. Έτσι και ο γάτος της Διβάνη διηγείται εξαίρετα τις εφτά του ζωές και τη σχέση του με τη γραφή και την ανά­γνωση, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα διακριτικά τη συγγραφέα που κρύβεται πίσω… από το ταλέντο του!

Το εγχείρημα είναι τολμηρό και επιτυχές, κυρί­ως γιατί έχουμε μια διήγηση που κρατά με μαεστρία τις λεπτές αισθητικές αποστάσεις ανάμεσα στην εξομολόγηση και την παρατήρηση, την κριτική και τη διάθεση φλυαρίας. Ο Ζάχαρης δεν καταφεύγει σε φτηνά τεχνάσματα για να αποσπάσει το ενδιαφέρον, την προσοχή και τελικά την καλή του τύχη· χρησιμο­ποιεί το μυαλό του και τις χάρες του. Δεν παρακαλά-ει· επιβάλλει την προσοχή μας με τη γοητευτική του παρουσία. Πίσω από την πόζα του και τις διακριτές αποστάσεις των καλών τρόπων, κρύβεται, εκτός από το ταλέντο, η μοναξιά, η τρυφερότητα και η ανάγκη επικοινωνίας της συγγραφέως με τον δικό της κό­σμο, αυτόν των χάρτινων ηρώων και των αιμάτινων αναγνωστών…

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33