search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:17
MENU CLOSE

Τεράστιος λογαριασμός: Ποιος θα… πληρώσει τα F-35 της Τουρκίας

17.12.2019 17:32
Τεράστιος λογαριασμός: Ποιος θα... πληρώσει τα F-35 της Τουρκίας - Media
 
Την τύχη των έξι stealth μαχητικών F-35 που ήταν να παραδοθούν στην Τουρκία, κρατάνε πλέον οι ΗΠΑ στα χέρια τους. Μία «τύχη» όμως που κοστίζει ακριβά. Τα έξι μαχητικά αξίζουν συνολικά 440 εκατομμύρια, μετά τις κυρώσεις και την ολοκληρωτική ακύρωση του deal με την Τουρκία, κάποιος πρέπει να πληρώσει τη λυπητερή.
 
Λύση για τα αεροσκάφη τύπου F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, φέρονται να αναζητούν οι Αμερικανοί ύστερα από το μπλόκο αγοράς τους από την Άγκυρα, επειδή η Ουάσινγκτον φοβόταν την εγγύτητα των ισχυρών ραντάρ του συστήματος με εκείνη των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400.
 
Έτσι, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αγορά τους από το Πεντάγωνο, η οποία θα φτάσει τα 440 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την Εθνική Ασφάλεια (NDAA), που επικαλείται το «Air Force Magazine».
 
Ειδικότερα, στον σχετικό νόμο που αφορά στο 2020, έχουν κρατηθεί στην άκρη 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι να αποφασιστεί η τύχη των πέντε F-35 που ήταν προορισμένα για την Τουρκία. Επίσης, προβλέπεται το ποσό των 440 εκατομμυρίων δολαρίων στο ενδεχόμενο αγοράς τους από το Πεντάγωνο.
 
Η Τουρκία βρήκε αντικαταστάτη
Μετά το «άκυρο» των ΗΠΑ για αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, η Τουρκία δεν μένει άπραγη και στρέφεται προς τη Ρωσία για να εξοπλίσει την πολεμική της Αεροπορία.
 
Πηγές από το TASS αναφέρουν πως οι «θεωρητικές συζητήσεις» των προηγούμενων μηνών πλέον μπαίνουν σε διαφορετική βάση καθώς και οι δύο πλευρές περίμεναν την απόφαση των ΗΠΑ. Με τα F-35 εκτός κάδρου Ρωσία και Τουρκία είναι «ελεύθερες» να αναπτύξουν περαιτέρω εξοπλιστικές σχέσεις.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει, στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS-2019, πως συζητά με τον Ενρτογάν την πιθανή συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.
 
Η «απογοήτευση» του Έσπερ
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Εσπερ, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τόσο το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 όσο και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, «πήραν την απόφαση τους και εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε».
 
Ο ‘Εσπερ χαρακτηρίσε «απογοητευτική» και «λανθασμένη» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή με τη Μόσχα, τονίζοντας, ωστόσο, τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου αποτελεί «έναν πολύ ικανό και μακροχρόνιο σύμμαχο».
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:16