search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:55
MENU CLOSE

Προ των πυλών η οριστική αποπομπή της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35

18.12.2019 06:41
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media

 

Ένα βήμα πριν από την οριστική αποπομπή από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται η Τουρκία, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), το οποίο προβλέπει την ακύρωση της συμφωνίας που είχε συνάψει η Ουάσιγκτον με την Άγκυρα για τα μαχητικά. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί πλέον στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένει την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει νόμος του κράτους.

Ο νόμος για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εγκρίθηκε την Τρίτη με 86 ψήφους υπέρ και 8 κατά, απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία. Παράλληλα, προβλέπει τη συνολική αποπομπή της από το πρόγραμμα της βιομηχανικής τους παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δίνει 30 εκατομμύρια δολάρια στο Πεντάγωνο για την αποθήκευση των αεροσκαφών που είχαν τυπικά παραδοθεί στη Τουρκία, αλλά των οποίων η μεταφορά δεν είχε γίνει, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένουν αποθηκευμένα σε αμερικανικές βάσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο, ο προϋπολογισμός «απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση του (ρωσικού συστήματος) S-400 από την Τουρκία αποτελεί σημαντική συναλλαγή στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και ο πρόεδρος θα πρέπει να εφαρμόσει κυρώσεις στο πλαίσιο αυτού του νόμου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:55