search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Φορείς αντιδρούν στην απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου

18.12.2019 06:46
Θεσσαλονίκη: Φορείς αντιδρούν στην απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου  - Media

 

Εκκληση στο υπουργείο Πολιτισμού να απορρίψει την πρόταση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη απευθύνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, συντασσόμενη με πολλούς επιστημονικούς φορείς, η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει ότι η ανεκτίμητη αξία των αρχαιοτήτων και η αυθεντικότητα του αρχαιολογικού χώρου θα χαθούν οριστικά με την απόσπασή τους, ενώ θα οδηγήσουν σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση το έργο.

Ενόψει της εξέτασης, απόψε, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της νέας μελέτης που υπέβαλε η «Αττικό Μετρό» (η οποία υποστηρίζει ως ασφαλέστερη, ταχύτερη και οικονομικότερη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων), η ΕΛΛΕΤ διοργάνωσε υνέντευξη Τύπου, μαζί με φορείς που υποστηρίζουν την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων.

«Στη ζωή των πόλεων υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που είναι τόσο σημαντικές, που βαραίνουν το μέλλον τους», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Λυδία Καρρά. «Μια τέτοια περίπτωση είναι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στην Εγνατία Οδό.

Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να διασωθεί ως σύνολο.

Πριν από 4 χρόνια έγινε μεγάλη επιστημονική συζήτηση για το θέμα και καταλήξαμε όλοι να συμφωνήσουμε στη διατήρηση των αρχαιοτήτων. Τι άλλαξε τώρα; Πιστεύουμε ότι σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να χωρά πολιτική διαχείριση».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01