search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:28
MENU CLOSE

Φον ντερ Λάιεν: Το Brexit θα βλάψει περισσότερο τη Βρετανία παρά την ΕΕ

18.12.2019 12:56
Φον ντερ Λάιεν κατά Γερμανίας: Ίσως η ΕΕ προσφύγει κατά της απόφασης για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων - Media

 

Τον κώδωνα του κινδύνου, πρωτίστως για τη Βρετανία και δευτερευόντως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρουσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί εμπορική συμφωνία έως το τέλος του 2020.

«Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ δύσκολο», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του 2020, θα βρεθούμε ξανά στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτό θα βλάψει αναμφισβήτητα τα συμφέροντα της Ε.Ε., ωστόσο θα έχει περισσότερες επιπτώσεις στη Βρετανία.  

Όπως σημειώνει το naftemporiki.gr, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την ισχυρή πλειοψηφία του στη Βουλή για να μην επιτρέψει την όποια παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πιέσει τους 27 για μία εμπορική συμφωνία σε λιγότερο από 11 μήνες.

Μία εμπορική συμφωνία ωστόσο μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι απλή υπόθεση. Και τούτο γιατί θα ρυθμίζει τα πάντα από τους δασμούς, τα πρότυπα ασφαλείας, τα περιβαλλοντικά στάνταρντς και τις κρατικές ενισχύσεις έως το πλαίσιο λειτουργίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή τους κανόνες για την αλιεία.

Η Ε.Ε επιμένει ότι δεν θα επισφραγίσει μία εμπορική συμφωνία με έναν ισχυρό οικονομικά «γείτονα», εάν δεν υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό. Ζητεί να δοθεί έμφαση στα πρότυπα για το περιβάλλον, αλλά και στην εργασιακή νομοθεσία, όπως και στις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να προσφέρει προιόντα στην ενιαία αγορά σε αθέμιτα χαμηλές τιμές. Και για τη Βρετανία όμως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πολύ πιο σημαντική από εκείνη με τις ΗΠΑ, αφού η κοινότητα απορροφά το μεγαλύτερο με διαφορά μερίδιο των εξαγωγών της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:28