search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:48
MENU CLOSE

Τσίπρας από τη Βουλή: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης

18.12.2019 17:19
Τσίπρας από τη Βουλή: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης - Media

 

Με τη φράση ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τίποτα καλό για τους πολλούς άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον ως προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης» και ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης τον καταψηφίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καθρέφτισμα της ηθικής μιας κυβέρνησης ο προϋπολογισμός. Αυτός αυτός τίποτα καλό δεν προβλέπει, δεν προλογίζει δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς για την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, την πολύπαθη πια μεσαία τάξη», προσθέτοντας όμως ότι «για τους λίγους και εκλεκτούς θα έλεγα το αντίθετο. Από ελαφρύνσεις μέχρι επιδοτήσεις και δώρα. Με δυο λόγια θα έλεγα ότι είναι ένας προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι η «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη προεκλογικά και μετεκλογικά που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από συστοιχία φιλικών σας ΜΜΕ γίνονται με τον φανερές στην κοινή γνώμη».

Οι «απάτες» της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στις «απάτες» της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «χαρακτηρίζατε ψίχουλα το κοινωνικό μέρισμα που πέρυσι αφορούσαν 3,5 εκατ. συμπολίτες μας Τώρα μετα βίας οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 200.000 νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «απάτη (σ.σ. είναι) το επιτελικό σας κράτος που αποδείχθηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Το πρόβλημα είναι το ψέμα που επιβραβεύεται».

«Απάτη η προεκλογική σας υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, απάτη η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που τώρα ορθώς λέτε ότι θα την τιμήσετε, απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας για το προσφυγικό» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε ως «απάτη, επίσης μέγιστη, η πολεμική της ΝΔ για το χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», «απάτη οι επιθέσεις της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού», «απάτη τρανή, οι υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη του 4%. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ -τις προβλέψεις του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η ΝΔ- ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%», «απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ πήρε τη ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες».

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «απάτη τη δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς», «απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Απάτη η προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης».

«Παράλογη, φασιστικού τύπου βία»

Εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης έκανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας.Χαρακτήρισε «χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης» και αναφέρθηκε «στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση». Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική». Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Χάνεται ευκαιρία για τη χώρα»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τον Σεπτέμβρη του ’18 μέχρι και τον Μάη του ’19 νομοθετήσαμε μέτρα 2,2 δισ. ευρώ μόνιμα και διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκατομμύρια και τα λέγατε ψίχουλα, τα λέγατε παροχές και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο», επισημαίνοντας ότι «χάνεται μια ευκαιρία για τη χώρα. Η ευκαιρία η έξοδος από την κρίση που εμείς δρομολογήσαμε να συνοδευτεί από αύξηση της κοινωνικής συνοχής από περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «παραδώσαμε μια οικονομία με ρυθμούς 2,8%, ένα ισχυρότατο απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας ύψους 37 δισ. και είναι αυτό που επέτρεψε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και όχι η άνοδός σας στην εξουσία όπως αυτοθαυμάζεστε διαρκώς. […] Παραδώσαμε, το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσουν όλοι, όχι δημοσιονομικό κενό 394 εκατ. ευρώ για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης. […] Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί για τη χώρα είναι να θεωρήσετε ως επιστροφή στην κανονικότητα τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Τόνισε, δε, ότι «η χώρα χρειάζεται αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας και όχι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. […] Η χώρα χρειάζεται αναβάθμιση της πολιτικής της για την κλιματική αλλαγή, με την προστασία του περιβάλλοντος σε προτεραιότητα και όχι παράκαμψη της νομοθεσίας σε όσους πληρώνουν ακόμα κι αν καταστρέφουν το περιβάλλον με εξορύξεις όπως στην Χαλκιδική που τώρα θέλετε να τους πάτε και στην Θράκη». Υπογράμμισε, δε, ότι «η πολιτική σας είναι πολιτική της επικοινωνίας και της απάτης. Φοβάμαι ότι η χώρα δεν χάνει απλά χρόνο, φοβάμαι ότι γυρνάει πίσω».

Ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι «διάβαζα ότι σας ζητάνε να βάλετε χέρι στο μαξιλάρι ώστε η εγγύηση των 12 δισ. για τις τράπεζες να είναι σε ρευστό. Αντί να αξιοποιήσετε το απόθεμα ρευστότητας για ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για την κοινωνία, και τους πληγέντες από τα μνημόνια αδρανήσατε. Είπατε δεν ανοίγουμε καμιά συζήτηση για τα πλεονάσματα. Μας είναι βάρος είπαν κάποιοι. Αργότερα βγήκε βουλευτής σας και είπε ότι θα το δώσετε στις τράπεζες. Και τον διαψεύσατε προεκλογικά Και να που ο λαός μας έχει δίκιο για τη σχετική παροιμία που μας λέει από ποιον μαθαίνεις την αλήθεια», προειδοποιώντας ότι «αν μειώσετε κατά 12 δισ. το μαξιλάρι για να τα δώσετε στις τράπεζες, και δεν θα δει κάτι ο ελληνικός λαός από τις θυσίες του και θα επηρεάσετε αρνητικά το κόστος δανεισμού μας από τις αγορές».

Για τα ελληνοτουρκικά

Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Τσίπρας και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της αλλά και προτείνοντας μια σειρά από ενέργειες. «Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη περιοχή και οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα και για τη πορεία της οικονομίας και της ευημερίας. Ειδικότερα οι σχέσεις μας με τη Τουρκία. Τόσο λόγω της ανοιχτής διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και της πληγής του Κυπριακού, όσο όμως και γιατί διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη προσφυγική κρίση. Τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς, η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα. Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της Τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πνεύμα, την περίοδο 2015-2016 με εφαλτήριο το προσφυγικό, μπορέσαμε να πρωτοστατήσουμε εκ νέου στην οικοδόμηση μιας άλλης φάσης στρατηγικής συνεργασίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μιας φάσης που οδήγησε στην δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που εξασφάλισε τη ραγδαία μείωση ροών και κυρίως θανάτων στο Αιγαίο. Μιας φάσης που επέτρεψε να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και στην κατοχύρωση του πλαισίου Γκουτέρρες. Μιας φάσης που επέτρεψε τη διεξαγωγή νέων γύρων διερευνητικών, αλλά κυρίως, ουσιαστικών συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, όμως, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε : αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια. Θα είναι, όμως, ιστορικό – υπαρξιακό – λάθος της γενιάς μας να αποφασίσουμε ότι αφού αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια, δεν πρέπει να υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου. Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για «την εποχή των κανονιών» και να βάζουμε τα ΜΜΕ μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού. Να μιλάμε για διάλογο αφηρημένα, αλλά να τερματίζουμε στην πράξη και με διαρροές τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλά η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ου αιώνα, που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός».
 
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και τις αξίες που επέλεξε στην χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, μετά από μια καταστροφική δεκαετία που μας έφτασε για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα του πολέμου. Και πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το τι σημαίνει αυτό. Πρώτον, σημαίνει μια φιλειρηνική πολιτική. Αλλά φιλειρηνική δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπεψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ακριβώς διότι ξέρουμε τη σημασία του αυτήν τη στιγμή. Και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι «να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές». Ούτε ότι «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο». Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε και συνέχισε:
 
«Δεύτερον, φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία. Πρέπει για μια ακόμα φορά να δώσουμε μάχη προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο. Και αυτό πρέπει έπρεπε να γίνει χθες. Η πολυφωνία σε αυτά τα θέματα. Οι παράλληλες και αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ του υπουργού εξωτερικών και του αναπληρωτή του, μόνο κακό κάνουν στη χώρα. Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης. Όπως καταφέραμε και με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Διάσκεψη του Παλέρμο. Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κυρίως, όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί».
 
Ως τρίτο στόχο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει «το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:47