24/01/2021 20:48:43

Λίβανος: Ο Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία

Λίβανος: Ο Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία - Media

 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση αυτή, καθώς αύριο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που είχαν ήδη αναβληθεί δύο φορές.

«Ανακοινώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για να σχηματίσω την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο Χαρίρι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 29 Οκτωβρίου, με αφορμή τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις εναντίον ολόκληρης της πολιτικής ελίτ του Λιβάνου.

«Προσπάθησα να ανταποκριθώ στα αιτήματα (σ.σ. των διαδηλωτών) για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θεωρώ ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», συνέχισε.

Εδώ και δύο μήνες ο Λίβανος βιώνει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής ελίτ, η οποία κατηγορείται από τους διαδηλωτές για διαφθορά και ανικανότητα. Προς μεγάλη απογοήτευση των διαδηλωτών όμως, οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης καθυστερούν πολύ, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Λιβάνου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) είχαν οριστεί αρχικά να αρχίσουν στις 9 Δεκεμβρίου, όμως αναβλήθηκαν δυο φορές.

Ενόψει της έναρξης αυτών των συνομιλιών και μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν σήμερα την παρουσία τους στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.