search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:12
MENU CLOSE

To VMRO μπλοκάρει τη μετονομασία του στρατού των Σκοπίων

18.12.2019 17:56
To VMRO μπλοκάρει τη μετονομασία του στρατού των Σκοπίων - Media

 

Μπλόκο στην αλλαγή της ονομασίας του εθνικού στρατού της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί να βάλει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, το οποίο αρνείται να αποδεχθεί την ονομασία «Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (ARMV). Η μετονομασία του στρατού της γειτονικής χώρας – σύμφωνα με την κυβέρνηση – θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αλλαγή του ονόματος του στρατού δεν είναι απαραίτητη» σπεύδει να διαμηνύσει, αντίθετα, το αντιπολιτευόμενο κόμμα, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν απορρέει από τις υποχρεώσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να μπλοκάρει την ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας. «Η στάση του VMRO υποδηλώνει τον ψευδή πατριωτισμό του» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος SDSM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Independent Balkan News Agency (IBNA), για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου – και την αλλαγή της ονομασίας σε  «Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» – απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας.

Η γειτονική χώρα θα διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις αρχές Απριλίου, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρά το ευρωπαϊκό «όχι», βέβαια, η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων μηνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:10