search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:30
MENU CLOSE

Αστυνομία για Κουκάκι: Δεν χρησιμοποιήσαμε πλαστικές σφαίρες αλλά από καουτσούκ – Δεν πονάνε τόσο (Photos)

19.12.2019 12:10
manuhrin_mr-35_punch_gun

 

 

Απάντηση στις νέες καταγγελίες για αστυνομική βία με αφορμή την επιχείρηση για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, επιχειρεί να δώσει με ανακοίνωσή της η ελληνική αστυνομία.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση από τον τομεάρχη ΠΡΟ.ΠΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, της γνωμάτευσης από το νοσοκομείο, από την οποία γίνεται σαφές ότι γυναίκα χτυπήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα στο στήθος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Η ελληνική αστυνομία, χαρακτηρίζει ψευδή τη διάγνωση ότι η γυναίκα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι στην επιχείρηση έγινε χρήση σφαιρών από καουτσούκ  και των ειδικών όπλων Manuhrin, των οποίων όπως λέει η δύναμη είναι μικρή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
  • η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
  • σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Το όπλο Manuhrin

Σημειώνεται ότι το όπλο αυτό έχει γνωρίσει ευρεία χρήση από τις αστυνομίες σε Χιλή, Γαλλία και αλλού, και θεωρείται υπεύθυνο για απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές ενιότε μη αναστρέψιμες στα μάτια εκατοντάδων πολιτών των δύο αυτών χωρών.

Επισήμως το Manhurin κατατάσσεται στα «less than lethal» όπλα, όπερ σημαίνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο από πυροβόλο, αλλά όχι και αβλαβές, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία.

Η προσαγωγή και ο ξυλοδαρμός του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλήσυχος από τους συναδέλφους του, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, αυτή τη φορά από καλλιτέχνες όπως η Ελένη Ράντου και ο Παντελής Βούλγαρης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:29