search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:51
MENU CLOSE

Επιχείρηση στο Κουκάκι: Αυτό είναι το όπλο της ΕΛΑΣ που τραυμάτισε με ελαστική μπάλα γυναίκα – Μπορεί ακόμα και να σκοτώσει! (Photos/Video)

19.12.2019 12:23
Επιχείρηση στο Κουκάκι: Αυτό είναι το όπλο της ΕΛΑΣ που τραυμάτισε με ελαστική μπάλα γυναίκα - Μπορεί ακόμα και να σκοτώσει! (Photos/Video) - Media

 

Η ΕΛΑΣ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά την ιατρική γνωμάτευση του νοσοκομείου Ελπίς η οποία κάνει λόγο για τραυματισμό γυναίκας στο στήθος από πλαστική σφαίρα. Με ανακοίνωσή της, τονίζει πως «είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα».

Μάλιστα επισημαίνει ότι «η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες».

Από την άλλη, η ΕΛΑΣ έκανε και μια άλλη ενδιαφέρουσα αποσαφήνιση: «Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς».

Επικίνδυνο για τη δημοσια υγεία!

Τι ακριβώς είναι και τι “κάνει” αυτό το όπλο σε όποιον δεχτεί το βλήμα του;

Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για ένα επικίνδυνο απόκτημα που προσέθεσε εδώ και χρόνια η ΕΛ.ΑΣ στο οπλοστάσιό της. Έχει δε ξαναχρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων κτιρίων από το 2013!

Σε παλιότερη φωτογραφία από την επιχείρηση εκκένωσης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ από 40 καταληψίες που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη «Βίλα Αμαλία» και την εκκένωσή της, φαίνεται ένας άνδρας των των ΕΚΑΜ  να κρατά ένα τέτοιο όπλο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έχει στην διάθεσή της περίπου 130 τέτοια όπλα.

Το νέο όπλο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Γαλλία την δεκαετία του ’90 και κοστίζει περίπου 700 έως 800 ευρώ. Μπορεί να εκτοξεύσει σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, που χτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο, όπως γράφει και το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ. 

Έντονος πόνος, σοκ, ακόμα και θάνατος!

Το χτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος.

Στο σχετικό έγγραφο μάλιστα τονίζεται ότι σε περίπτωση που η βολή γίνει σε απόσταση από τον στόχο μεγαλύτερη από επτά μέτρα, η σχετικά ελαφριά αυτή σφαίρα μπορεί να επηρεασθεί από πλευρικούς ανέμους, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ο στόχος σε λάθος σημείο ή ακόμη και να δεχθεί το πλήγμα… λάθος άνθρωπος!

Σημειώνεται ότι αναφορές για χρήση τέτοιου όπλου είχαν υπάρξει και στα επεισόδια της Κερατέας πριν από δύο χρόνια,χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και στις κινητοποιήσεις για ταμεταλλεία στη Χαλκιδική.

Παρόμοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο εξωτερικό.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:51