search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:13
MENU CLOSE

Στον «αφρό» μέσω Παρισίων ο Μπένι

25.05.2012 14:20
Στον «αφρό» μέσω Παρισίων ο Μπένι  - Media

«Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς».Αυτό επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προ­σπαθεί να βγει στον αφρό της επικαι­ρότητας έπειτα από ένα διάστημα πλή­ρους αποσταθεροποίησης από το συ­ντριπτικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. 

«Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς».Αυτό επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προ­σπαθεί να βγει στον αφρό της επικαι­ρότητας έπειτα από ένα διάστημα πλή­ρους αποσταθεροποίησης από το συ­ντριπτικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, το πιο πολυσυ­ζητημένο παγκοσμίως όνομα των τελευταίων εβδομάδων, του έκανε ένα πολύτιμο δώρο, καλώντας τον στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την κόντρα των Γάλλων σοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχο δώρο έκαναν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι Γερμανοί σοσιαλιστές, που εμφανίστηκαν ιδιαί­τερα αυστηροί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική επαναδια­πραγμάτευσης του μνημονίου. Στελέ­χη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία υπάρχει έντονος προβληματισμός από την άνο­δο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και σπεύδουν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στη λογική ανακοπής ενός ρεύ­ματος αμφισβήτησης της δυνατότητας των σοσιαλιστικών κομμάτων να εγ­γυηθούν το κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη. Ειδικά στη Γαλλία που οι βουλευτικές εκλογές γίνονται τις επόμενες εβδομάδες, οι Γάλ­λοι σοσιαλιστές δεν ήθελαν να χάσουν ψήφους από τους πολιτικούς εταίρους του Αλέξη και έτσι φρόντισαν «να αναβαθμίσουν» πολιτικά τον Βενιζέλο, και μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος το έκα­νε εκκωφαντικά παραβιάζοντας κάθε πρωτόκολλο συνοδεύοντας τον πρόε­δρο του ΠΑΣΟΚ ώς τα σκαλιά του Προε­δρικού Μεγάρου. 

Στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγά­λη ικανοποίηση την έκβαση της επίσκεψης Βενιζέλου, κυρίως γιατί τον κατέ­στησε «αντίπαλο» του Τσίπρα, ο οποίος χτες έκανε επίθεση εναντίον του τοπο­θετώντας τον ξανά στο κάδρο των μο­νομάχων. «Από την πλήρη πολιτική απο­μόνωση του ΠΑΣΟΚ το να πετύχουμε έναν διμέτωπο αγώνα κατά Τσίπρα και Σαμαρά, και αυτό να έχει ανταπόκριση, αποτελεί πολιτική επιτυχία» επισημαί­νει συνεργάτης του Βενιζελου, που συ­μπληρώνει ότι τις επόμενες μέρες η πί­εση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην πο­λιτική επικαιρότητα θα συνεχιστεί. 

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν ακούει κάποιος από τους ψηφοφό­ρους το μήνυμα που καταθέτει το ΠΑ-ΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους αισιοδοξούν ότι ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία το άλλοτε κυβερνών κόμμα δεν μπορούσε να «επικοινωνήσει» καμία πρόταση, στη λογική ότι έχει τεράστι­ες ευθύνες για την κατάσταση στη χώ­ρα, μερίδα των πολιτών μπορεί πια να ακούσει τι λέει και κυρίως τι επιδιώκει. 

Ερωτήματα 

«Η Βαβυλωνία απόψεων στον ΣΥ-ΡΙΖΑ σχετικά με την τύχη της χώρας, οι μικρομέγαλοι χειρισμοί Τσίπρα, μια υποψία αλαζονείας και ρεβανσισμού με τον οποίο διαχειρίζονται την εκλο­γική τους εκτόξευση δημιουργεί σοβα­ρά ερωτηματικά σε “αντιδεξιούς” νοι­κοκυραίους, πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να προσεγγίσουμε» λένε στην Ιπποκράτους. 

Ο σχεδιασμός λοιπόν, όπως ακούγε­ται στις συνεχείς συσκέψεις, είναι να επιχειρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτε­ρη επαφή και διάλογος με τους ψηφοφόρους προκειμένου να περάσουν τη θέση του κόμματος για μια υπεύθυνη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τώρα που αλλάζουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. 

Στην παρούσα φάση και με αιχμή τις 6 προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το κόμμα τους έθεσε ουσιαστικά τη βά­ση της προεκλογικής συζήτησης αλλά και ενός εθνικού σχεδίου υπέρβασης της κρίσης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι έχουν καταθέσει το πιο ρεαλιστικό, συ­νεκτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανα­διαπραγμάτευσης του μνημονίου, που μπορεί – όπως έδειξε και η συνάντηση με Ολάντ – να γίνει αποδεκτό από την τρόικα και να προσφέρει μια πολιτική διέξοδο στους Ευρωπαίους που δεν επιθυμούν να δείξουν ότι κάμφθηκαν από την ψήφο στην Ελλάδα. Παράλλη­λα προσφέρει στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα τη δυνατότητα να εργαστεί γύρω από έναν οδικό χάρτη. 

Το χαρτί της υπεύθυνης δύναμης που έμαθε από τα λάθη της, μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή εμπειρία και επιχειρεί να απαλλαγεί από τον κυβερνητισμό θα προσπαθήσει να παίξει το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο. Από την εντελώς άτυχη προεκλογική καμπάνια του Μαΐου, που ήταν προσδεδεμένη στην ευλαβική τήρηση του μνημονίου και στην επανάληψη μιας θολής και αόριστης συγγνώμης για τα χάλια της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πει στους θυμωμένους πρώην ψηφοφόρους του ότι πήρε το μήνυμα, κατάλαβε τι έχει συμβεί και ουσιαστικά αλλαγμένο προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός υπεύθυνου κυβερνητικού σχήματος ευ­ρύτερης δυνατής συνεργασίας χωρίς ηγεμονισμούς και κυβερνητισμούς, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση αλλά και αλλαγή κα­τεύθυνσης της χώρας. 

Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μπει σφήνα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη φόρα του προς την εξουσία υποδεχόμενο ξα­νά συντηρητικούς αντιδεξιούς ψηφοφόρους που κάποτε το είχαν καταστή­σει κυβερνητική δύναμη. Στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι λίγος προκειμένου να πείσουν ένα μεγάλο κομμάτι των πρώην ψηφοφόρων τους, αλλά θεωρούν ότι, αν στην παρούσα φάση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, αυτό θα ισχυροποιήσει την ηγετική ομάδα για τις αλλαγές που έρχονται. Στο πλαί­σιο αυτό οι οδηγίες προς τα στελέχη εί­ναι σαφείς: να μην οξύνουν την κριτική τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ήρεμα και υπεύθυνα να ανα­δεικνύουν αντιφάσεις, λαϊκισμούς και υπερβολές στις προεκλογικές εξαγγε­λίες της Αριστεράς. 

Οι νέοι«Ευαγγελιστές» 

Ως πρώτο δείγμα γραφής για τη νέα εικόνα του κόμματος έρχεται η απόφαση του Βενιζέλου να ριχτεί στη μάχη μια ομάδα νέων στελεχών χωρίς παλιότερες κυβερνητικές ευ­θύνες προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στις τηλεοράσεις χωρίς να κουβαλάνε προσωπικές αμαρτίες. Η σκέψη του Βενιζέλου είναι ότι αποσύ­ροντας από την πρώτη γραμμή τους «νεροκουβαλητές» του μνημονίου θα μπορέσει να περάσει το μήνυμα της αλλαγής του κόμματος. Οι νέοι εκλε­κτοί είναι οι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Συμεών Κεδίκογλου, Άγγελος Τόλκας, Κώστας Τριαντάφυλλος, η Αθηνά Δρέττα, ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Αντώνης Λιάρος, οι οποίοι προωθούνται από τα κεντρικά προς τα κανάλια προκειμένου να πλαισιώσουν τα πάνελ, ενώ από κοντά ακολουθούν κι άλλοι πρώην υφυπουργοί που θεω­ρούνται πιο «άφθαρτοι», όπως ο Χρή­στος Αηδόνης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Μανώλης Οθωνας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Πάνος Μπεγλίτης, αλλά και οι «μνημονιακοί» Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης. Ωστόσο αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει πολλές εσωτερικές γκρίνιες και σχόλια, αφού δεν ακολου­θείται μια συγκεκριμένη γραμμή, δη­λαδή προωθούνται και πρόσωπα που δεν πήγαν τόσο καλά στις εκλογές ή έχουν ταυτιστεί με το μνημόνιο και την αρνητική εικόνα του κόμματος. Επίσης, γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι προβάλλο­νται πρόσωπα που είναι της απολύτου επιρροής του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ αγνο­ούνται επιδεικτικά στελέχη που στήρι­ξαν δυναμικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και συνεργάστηκαν στενά μαζί του. 

Άσπονδοι φίλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν επ’ αυτού ότι το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα αναδιέταξε πλήρως τις εσωτερικές ισορροπίες και έτσι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να αγκαλιάσει στελέχη που διασώθηκαν, βοηθώντας τα να «απαγκι­στρωθούν» από παλιότερες ομάδες και ομαδάρχες. 

Στο ΠΑΣΟΚ πια «κανείς δεν είναι κα­νενός» επισημαίνουν πολλοί, τονίζο­ντας ότι παλιοί συσχετισμοί δεν υπάρ­χουν πια και όσοι κομματάρχες του χτες επέζησαν είναι τελείως… ξεδοντι­ασμένοι. 

Ο Βενιζέλος, που έχει αποφασίσει να «ξεθεμελιώσει» οργανωτικά το κόμμα, φιλοδοξώντας να το ξαναστήσει πέτρα – πέτρα, έδειξε ότι προτιμά να διασώσει πολιτικά στελέχη που φλέρταραν με την πολιτική εξαφάνιση, όπως η Άννα Δια­μαντοπούλου, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Οι δύο πρώ­τοι μετέχουν στην άτυπη Πολιτική Γραμ­ματεία μαζί με τους διασωθέντες στη Βουλή Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Μίμη Ανδρουλάκη και την ιστορικά «απαραί­τητη» (;) Φώφη Γεννηματά. Οι υπόλοι­ποι, και κυρίως οι υποστηρικτές του Γι­ώργου Παπανδρέου, έχουν αφεθεί στα βάθη του πολιτικού Καιάδα που δημιούργησαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Ο Δημήτρης Ρέππας και ο Χρήστος Πα-πούτσης, που είχαν κακή εκλογική επί­δοση στην Α’ και Β’ Αθήνας, παρ’ ότι κο­ρυφαία στελέχη, δεν φαίνεται να έχουν κάποιο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα. Ο Παύλος Γερουλάνος, που πήγε καλύ­τερα από τον Νάσο Αλευρά, είναι στην απέξω, όπως και ο δυναμικός υποστηρι­κτής του Βενιζέλου, Κώστας Καρτάλης, που έχασε την έδρα στη Μαγνησία λό­γω εκλογικών συσχετισμών στη μείζο­να περιφέρεια. Ο Γιάννης Ραγκούσης αγνοείται επιδεικτικά από την κομματι­κή ηγεσία, ενώ ακόμα και νεότερα στελέχη που αναδείχτηκαν στην προηγού­μενη Βουλή παραμένουν στην… εφε­δρεία για να βοηθήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. 

Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η λειτουργία βοηθά στην επανασυσπείρωση των στελεχών, αφού ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει να θεωρεί κάποια στελέχη που δεν είχαν εκλογική τύχη ως περισσότερο υπεύθυνα από άλλα που εξελέγησαν. «Γιατί φταίω περισσό­τερο εγώ για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, που απλώς ψήφιζα ό,τι ήθελε το κόμμα και όχι ο Βενιζέλος που διαπραγματεύτηκε το δεύτερο μνημόνιο και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» αναρωτιέ­ται έντονα τέως βουλευτής που αντιμε­τωπίζεται ως αόρατος από τον κεντρικό μηχανισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12