search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:07
MENU CLOSE

Λαβρόφ: Αιχμές κατά ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου – «Ο διάλογος των Βρυξελλών είναι νεκρός»

20.12.2019 11:38
Λαβρόφ: Δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια - Διάλογος όταν έρχεται σε αντίθεση με συμφέροντα γειτονικού κράτους - Media

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.

«Η Ε.Ε. απέτυχε, αδυνατεί να επιλύσει το ζήτημα. Ο διάλογος των Βρυξελλών είναι νεκρός» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Srpski Telegraf».

Επισήμανε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου αδιαφορούν για την στάση των Βρυξελλών, υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με την Σερβία ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται σε αδιέξοδο διότι δεν έχει μηχανισμούς άσκησης πιέσεων κατά της Πρίστινας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος.

«Η δική μας άποψη είναι ότι, προς το παρόν, δεν πληρούνται οι όροι για να δοθεί νέα δυναμική στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου. Το μετεκλογικό χάος στο Κόσοβο συνεχίζεται όπως και ο αγώνας για εξουσία. Από την άλλη ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Ε.Ε. έχει απαξιωθεί σημαντικά» τόνισε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στην θέση της Μόσχας για την τελική λύση, επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η λύση θα πρέπει να είναι στην βάση της διακήρυξης 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η διακήρυξη 1244 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 1999 και με την οποία το Κόσοβο τέθηκε υπό την διοίκηση του ΟΗΕ, ορίζει την περιοχή ως επαρχία της Σερβίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Srpski Telegraf» κατέστησε σαφές ότι «η Μόσχα θα υποστηρίξει μόνο εκείνη την λύση που θα ικανοποιεί και του Σέρβους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:05