search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στον Ειρηνικό Ωκεανό – Οι «άγνωστες μάχες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2104
19-12-2019
23.12.2019 04:00
pearl_0.jpg

 

Είναι γεγονός ότι οι εντυπώσεις που έχουμε σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περιορίζονται αποκλειστικά στον ευρωπαϊκό χώρο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ένα σημαντικό και καθοριστικό κεφάλαιο του πολέμου εκτυλίχθηκε στον Ειρηνικό με σφοδρές μάχες. Οι γνωστότερες σε μας είναι εκείνες που ξεκίνησαν και τέλειωσαν τις πολεμικές συγκρούσεις. 

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ / 7 Δεκεμβρίου 1941 
Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, η πολεμική αεροπορία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού αιφνίδια, απροειδοποίητα, δίχως καν την κήρυξη πολέμου, εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον της αμερικανικής ναυτικής, στρατιωτικής και αεροπορικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού.
Στα 90 λεπτά που κράτησε συνολικά η από αέρος επίθεση των Ιαπώνων, 2.386 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους και 1.139 τραυματίστηκαν. 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν, 155 υπέστησαν ζημιές, 5 πλοία βυθίσθηκαν και 13 τέθηκαν εκτός μάχης. Οι Αμερικανοί, όμως, κατόρθωσαν να διατηρήσουν ανέπαφα τα δίκτυα της επιμελητείας (ναυπηγεία και δεξαμενές καυσίμων). Από την πλευρά τους, οι Γιαπωνέζοι έχασαν 64 άνδρες (55 αεροπόρους και 9 ναυτικούς), 29 αεροπλάνα και τα 5 υποβρύχια τσέπης.
Η επίθεση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τερματιστεί απότομα η εσωστρέφεια και η ουδετερότητα των ΗΠΑ που επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Το Περλ Χάρμπορ τα άλλαξε όλα καθώς εκβίασε την ουσία την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η μάχη της Σιγκαπούρης / 8-15 Φεβρουαρίου 1942
Η Σιγκαπούρη ήταν εκείνη την εποχή βρετανική αποικία και ένα από τα κρισιμότερα στρατηγικά σημεία της περιοχής, όντας μεγάλος εμπορικός κόμβος στην Άπω Ανατολή – εξ ου και αποκαλείτο «Γιβραλτάρ της Ανατολής». Πριν από την απόβαση των Ιαπώνων στη Σιγκαπούρη, ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός στρατός είχε εισβάλει στη Μαλαισία. Οι ελλιπώς προετοιμασμένοι Βρετανοί ηττήθηκαν σε έξι μέρες και παραδόθηκαν στον στρατηγό Γιαμασίτα στις 15 Φεβρουαρίου 1942, γεγονός που σήμερα χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα στην ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Σιγκαπούρη έπεσε πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι περίμεναν οι Ιάπωνες. Στη διάρκεια των μαχών 5.000 Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ 80.000 ακόμα θα μεταφέρονταν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ιαπωνία. Οι Γιαπωνέζοι κατείχαν την πόλη μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1945.

Η ναυμαχία της Ιάβας / 28 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου 1942 
Η ναυμαχία της Ιάβας, η οποία διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 1942, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ναυτικές δυνάμεις της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδόν καταστράφηκαν κατά την προσπάθειά τους να αποτρέψουν την κατάληψη της Ιάβας από την Ιαπωνία και να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο των Ολλανδών την Ινδονησία. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας τα πλοία των συμμάχων βυθίστηκαν με συνέπεια να πνιγούν πάνω από 1.000 Ολλανδοί και Βρετανοί ναύτες, ενώ σε περίπου 30.000 ανέρχονταν οι αιχμάλωτοι πολέμου Ολλανδοί, Βρετανοί, Αυστραλοί και Αμερικανοί.

Η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων / 4-8 Μαΐου 1942 
Η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων είναι η αεροναυτική σύγκρουση που έλαβε χώρα στη Θάλασσα των Κοραλλίων από τις 4 ώς τις 8 Μαΐου 1942 μεταξύ των δυνάμεων της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Επρόκειτο για την πρώτη συμπλοκή μεταξύ αεροπλανοφόρων, ενώ ήταν επίσης η πρώτη ναυμαχία κατά την οποία τα σκάφη επιφανείας δεν έριξαν ούτε μια βολή κατά αντίπαλου σκάφους. 
Θεωρητικά, η ναυμαχία ήταν τακτική νίκη των Ιαπώνων, οι οποίοι κατάφεραν να βυθίσουν ένα από τα ισχυρότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ένα αντιτορπιλικό (USS Sims), ένα πετρελαιοφόρο (USS Neosho) και να καταρρίψουν 69 αμερικανικά αεροσκάφη, προκαλώντας και 643 νεκρούς εν συνόλω. Αντίστοιχα, έχασαν ένα μικρό ελαφρύ αεροπλανοφόρο, ένα αντιτορπιλικό, τρία μικρά βοηθητικά πολεμικά σκάφη, 92 αεροσκάφη όλων των τύπων και υπέστησαν απώλειες 962 ζωών. Ήταν, όμως, στρατηγική νίκη για τους Συμμάχους, καθώς αφενός μεν ματαιώθηκε η απόβαση στο Πορτ Μόρεσμπι και αφετέρου, τα δύο κυριότερα αεροπλανοφόρα των ιαπωνικών δυνάμεων υπέστησαν ζημιές που αποδείχτηκαν καθοριστικές για το μέλλον και μάλιστα το εγγύς, με τη σύγκρουση του Μιντγουέι που ακολούθησε. 

Η ναυμαχία του Μιντγουέι / 4-7 Ιουνίου 1942
Η ναυμαχία του Μιντγουέι ξεκίνησε ως επιχείρηση των Ιαπώνων για να εξουδετερώσουν τον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν εκεί και κατέληξε σε νίκη του αμερικανικού ναυτικού. Θεωρείται ως μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό. Η ναυμαχία διεξήχθη από τις 4 ώς τις 7 Ιουνίου 1942, περίπου έξι μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, και θεωρείται σημείο καμπής στη μέχρι τότε ακατάσχετη νικηφόρα πορεία των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. Αρκετοί ιστορικοί τη χαρακτήρισαν ως το «Ελ Αλαμέιν» του Ειρηνικού. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια ανέλπιστη νίκη, που ωστόσο κατάφερε να θέσει τέρμα στην επεκτατική πολιτική των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. 
Οι Αμερικανοί έχασαν περίπου 300 άνδρες, το αεροπλανοφόρο «Γιόρκταουν», ένα αντιτορπιλικό και 150 αεροπλάνα. Οι απώλειες των Ιαπώνων όμως ήταν πολύ μεγαλύτερες. Έχασαν 4.000 άνδρες (μεταξύ αυτών πολλοί πιλότοι – άσσοι), τέσσερα αεροπλανοφόρα («Ακάγκι», «Κάγκα», «Σορίου», «Χιρίου»), ένα καταδρομικό και 275 αεροπλάνα. 

Η μάχη του Γκουανταλκανάλ / 7 Φεβρουαρίου 1943
Το Γκουανταλκανάλ είναι το μεγαλύτερο νησί των Νησιών Σολομώντα, το οποίο οι Ιάπωνες κατέλαβαν τον Μάιο του 1942. Εκεί ξεκίνησαν την κατασκευή ενός αεροδρομίου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο που θα βοηθούσε στην εξάπλωση της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας προς την Αυστραλία. Στις 7 Αυγούστου 1942 οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την απόβαση στο νησί, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 1943. Συνολικά στο νησί αποβιβάστηκαν 60.000 Αμερικανοί και Αυστραλοί στρατιώτες, ενώ η ιαπωνική δύναμη αριθμούσε 36.000. Για έξι μήνες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Καθοριστική υπήρξε η αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ, καθώς οι δύο αντίπαλες πλευρές δεν είχαν καθαρή οπτική επαφή μεταξύ τους. Αντίθετα, όλες σχεδόν οι επιθέσεις, και από τις δύο πλευρές, έγιναν από αεροσκάφη.
Οι απώλειες ήταν τρομακτικές. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν χάσει 7.000 περίπου στρατιώτες τη στιγμή που οι Ιάπωνες μετρούσαν 31.000 νεκρούς. Επίσης χάθηκαν 29 πλοία και 615 αεροπλάνα για τους Αμερικανούς και 38 πλοία και 683 αεροπλάνα για τους Ιάπωνες… 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33