search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:06
MENU CLOSE

Λάρισα: Συγκινεί η ιστορία της άστεγης που πέρασε στο πανεπιστήμιο

22.12.2019 10:49
Λάρισα: Συγκινεί η ιστορία της άστεγης που πέρασε στο πανεπιστήμιο - Media

 

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες είχαν πολλά περιστατικά να διαχειριστούν τη χρονιά που πέρασε. Όμως ένα από αυτά πραγματικά ξεχωρίζει καθώς κατάφεραν να δώσουν χέρι βοήθειας σε 40χρονη αλλάζοντάς της την ζωή.

Η γυναίκα στα μέσα του 2018 έχασε την δουλειά της με την οποία κατάφερνε να τα βγάζει πέρα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς χτύπησε την πόρτα των Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητώντας στέγη. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να την βοηθήσει. Της δόθηκε στέγη, υποστηρίχθηκε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τρόφιμα, εντάχθηκε στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου, βοηθήθηκε από το Κοινωνικό Οδοντιατρείο και το Δημοτικό Πολυιατρείο.

Είχε κάποια προβλήματα υγείας και ακολούθως καλύφθηκε με φάρμακα τα οποία ήταν απαραίτητα. Χρησιμοποίησε χώρο για φιλοξενία σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών.

Αφού εξασφάλισε ότι είχε ανάγκη αποφάσισε να διαβάσει και να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις τον περασμένο Ιούνιο.

Οι υπηρεσίες ήταν εκεί σε αυτή της την προσπάθεια ενισχύοντάς την με σχολικό υλικό που της ήταν απαραίτητο για να κάνει το όνειρο της ζωής της, πραγματικότητα. Διάβασε έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Πανεπιστήμιο, σε Σχολή θεωρητικής κατεύθυνσης, σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Πρόσφατα μετακόμισε για να αρχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα. Όμως και σε αυτή τη νέα φάση της ζωής της, οι υπηρεσίες συνέχισαν την πολύ σημαντική δουλειά τους.

Οι Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ήρθαν σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες της άλλης πόλης, ώστε η Λαρισαία να συνεχίσει να στηρίζεται για να συνεχίσει απρόσκοπτα να σπουδάζει και να προοδεύει. Αυτό είναι ένα «θαύμα» των Κοινωνικών υπηρεσιών και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο!

Οι δομές και τα προγράμματα έφεραν αποτελέσματα

Σήμερα σύμφωνα με τους ανθρώπους των Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη φαίνεται πως εύκολα ζητούν βοήθεια. Παρά το γεγονός ότι βγαίνουμε από την κρίση τα περιστατικά που ζητούν βοήθεια δεν μειώθηκαν, αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Όμως φαίνεται ακριβώς λόγω αυτής της ολιστικής παρέμβασης των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση των αστέγων στην πόλη.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι αν η κρίση έφερε ενδοοικογενειακή βία ή παραμέληση ανηλίκων στην πόλη. «Το σημαντικό είναι ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε μείωση στα περιστατικά το προηγούμενο έτος. Με τα προγράμματα και με την υποστήριξη που λαμβάνουν οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια μειώθηκε και ο αριθμός των παιδιών που ακούσια απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η μείωση αυτή ήταν περίπου στο 10%. Οι δομές και τα προγράμματα βοήθησαν και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα», αναφέρει η Βάσω Δοβλατανιώτη κοινωνική λειτουργός- προϊσταμένη στο τμήμα Κοινωνικών Δομών.

Πρόγραμμα στέγαση και εργασία

Το πρόγραμμα στέγαση και εργασία έχει ξεκινήσει και χρηματοδοτείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά άστεγους. «Πρόκειται να ενοικιαστούν 32 μικρά διαμερίσματα κυρίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και για οικογένειες. Ήδη οι πρώτοι 10 ωφελούμενοι έχουν μπει στα πρώτα διαμερίσματα», σημειώνει η κα Κερασία Δαλακώνη, κοινωνική λειτουργός της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες αναζητούν κι άλλες κατοικίες για να στεγάσουν και τους υπόλοιπους. Δόθηκε προτεραιότητα στους άστεγους που φιλοξενούνταν στο υπνωτήριο αστέγων.

Πηγή: LARISSANET

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:05