search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:56
MENU CLOSE

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας θα χρειαστεί χρόνο

22.12.2019 14:33
Νέο μπάχαλο με το Brexit: «Αποκλίσεις» βλέπει ο Μπαρνιέ, «δεν μπλοκάρουμε τίποτα», λέει το Λονδίνο - Media

 

Ανέφικτο θεωρεί το στόχο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου μέχρι τα τέλη του 2020 η γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης κα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Κατερίνα Μπάρλεϊ.

    

«Οι βρετανικές εκλογές άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βρετανία, αλλά όχι και μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών», τονίζει σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Η σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπ. Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρεί ότι «το Λονδίνο χρειάζεται τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ τουλάχιστον όσο και οι Βρυξέλλες, ενδεχομένως και περισσότερο». 

Η γερμανίδα πολιτικός θεωρεί σχεδόν απίθανο οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια εμπορική συμφωνία να διαρκέσουν μόλις 9 μήνες: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Μια συμφωνία θα ήταν εφικτή σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε περίπτωση που η Βρετανία δεχθεί να εφαρμόζει σε αρκετούς τομείς ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα. Όσο περισσότερο η Βρετανία θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ, τόσο πιο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο και από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών. Που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολύ».

Η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες από την ΕΕ

Κατά την εκτίμηση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου η ξεκάθαρη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές τον βοηθά στην εφαρμογή πολλών σχεδίων του, ανάμεσα στα οποία είναι και η αποδυνάμωση του κοινοβουλίου έτσι ώστε στο μέλλον η προκήρυξη εκλογών να γίνεται από την κυβέρνηση και όχι από τη βουλή. Η Καταρίνα Μπάρλεϊ είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ παραμένει το ίδιο πολύπλοκη όσο και πριν τις βρετανικές εκλογές.

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρεί τέλος απίθανο η Βρετανία να βρεθεί μετά το Brexit σε καλύτερη οικονομική θέση από ότι η ΕΕ: «Αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πως μπορεί μια σχετικά μικρή χώρα να συνάψει πιο επικερδείς, για εκείνη, εμπορικές συμφωνίες από ότι ολόκληρη η ΕΕ με πληθυσμό 500 εκατομμυρίων; Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους συμφωνίες, για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, διαρκούν, συνήθως, πολλά χρόνια».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:55