search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:25
MENU CLOSE

Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας

23.12.2019 11:28
Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας - Media

 

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει οτιδήποτε αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά της και την κυριαρχία της, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει να αυτοαπομονώνεται και θα ακολουθήσει τους κανόνες που επιβάλλουν το διεθνές δίκαιο αλλά και η κοινή λογική.

Σχετικά με το ταξίδι του, χθες, στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «αφορούσε επαφή με μία πλευρά, η οποία καθαρά απ’ τις δηλώσεις της στηρίζει και στήριξε τις ελληνικές θέσεις».

«Μετά από τη στάση της κυβέρνησης της Τρίπολης, νομίζω ήταν προφανές ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει μία σαφή εικόνα για την υπόλοιπη θεσμική συγκρότηση αυτού που σήμερα είναι το παζλ στη Λιβύη και αναφέρομαι στο Κοινοβούλιο, του οποίου ο πρόεδρος ήταν στην Αθήνα, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον στρατάρχη Χαφτάρ», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, όπως και εμείς, θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες και ανύπαρκτες», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδος, είναι και της Λιβύης, του λιβυκού λαού και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις αλλά και με όλο της το διπλωματικό κεφάλαιο, την ειρηνευτική διαδικασία».

«Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και επ’ αυτού ρητά συμβουλεύσαμε και τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στη διαδικασία και να βρεθεί μία λύση», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ελλάδα «δεν λέει ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να ακυρωθεί, λέει ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία», για να επισημάνει: «Η συμφωνία αυτή είναι νομικά ανύπαρκτη στο πλαίσιο του δικαίου της Λιβύης, στο πλαίσιο του δικαίου των συνθηκών. […] Είναι σαν η Γαλλία να συμφωνήσει με τον Καναδά να μοιράσουν τον Ατλαντικό αγνοώντας ότι υπάρχει στη μέση η Αγγλία». Υπογράμμισε, δε, ότι οι πολιτικές της Ελλάδας δεν στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. «Εμείς προσβλέπουμε σε μία εγκάρδια σχέση. Εξαρτάται απ’ την Τουρκία να την πετύχουμε», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επανηλλειμένως καλέσει την Τουρκία να συμμετέχει στις διαδικασίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε ενέργειες που είναι τόσο προκλητικές που θα την απομονώσουν απολύτως. Εν πάσει περιπτώσει, όμως, για να έχουμε ξεκάθαρα λόγια, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε και επανέλαβε: «Μπορούμε και μόνοι αλλά δεν θα είμαστε μόνοι».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι τουρκική πρόταση με συγκεκριμένο σχέδιο. «Βεβαίως έχουμε διάθεση να βρούμε λύση με την Τουρκία, αλλά λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας λύσης που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εφόσον η Τουρκία το θελήσει θα βρει στην Ελλάδα τον πιο πρόθυμο συνομολητή», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πλαίσιο κυρώσεων έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα με ποια τακτική θέλουμε να υλοποιήσουμε το πλαίσιο κυρώσεων, αυτό είναι καθαρά ζήτημα τακτικής. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζομαι επί θεμάτων τακτικής δημοσίως».

«Ήδη, προχθές υπήρξε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής που εξετάστηκε κατάλογος κυρώσεων κατά προσώπων και κατά εταιρειών. Δεν μιλάμε για θέμα αρχής, αν θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν κυρώσεις», επισήμανε.

Όσον αφορά την υπογραφή για τον αγωγό EastMed, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως πρόκεται για μία υπογραφή «κεφαλαιώδη και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο η Ιταλία θα απουσιάζει, εξήγησε πως υπάρχει θέμα σχετικά με το σημείο κατάληξης του αγωγού για περιβαλλοντικούς λόγους και η διαπραγμάτευση γι’ αυτό τείνει στο να υπάρξει καταλήξη του EastMed στον TAP ανοιχτά των ιταλικών ακτών, ώστε να μην υπάρξουν δύο απολήξεις. «Υπάρχει μία επιφύλαξη απ’ την ιταλική πλευρά μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση. Επί της αρχής, όμως, η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη, λοιπόν, να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά τις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις διαδικασίες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «το πλαίσιο και το κλίμα υπάρχει, πρέπει να λύσουμε και τις τεχνικές λεπτομέρειες», για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι οι διαφορές που μας χωρίζουν δεν είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να τις γεφυρώσουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:24