search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:55
MENU CLOSE

Ιράκ: Χωρίς πρωθυπουργό παραμένει η χώρα – Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις για νέο Σύνταγμα

24.12.2019 11:52
Ιράκ: Χωρίς πρωθυπουργό παραμένει η χώρα - Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις για νέο Σύνταγμα - Media

 

Οι διαδηλωτές στο Ιράκ σκλήρυναν τη στάση τους σήμερα με την πολιτική τάξη να βρίσκεται σε παράλυση, μεταξύ της πίεσης των φιλοϊρανικών κομμάτων και την ανικανότητα να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου.

Και πάλι σήμερα η πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης γέμισε διαδηλωτές και πανό πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένα τα πορτρέτα των υποψήφιων για τη θέση του πρωθυπουργού, διαγραμμένα με κόκκινο σταυρό.

Η κυβέρνηση του Ιράκ παραιτήθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα, όμως οι διαδηλωτές θέλουν τα αλλάξει το σύστημα μοιράσματος των θώκων βάσει του δόγματος και κυρίως να τερματιστεί η διαφθορά η οποία σε διάστημα 16 χρόνων έχει καταπιεί σχεδόν τα μισά έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και ποσό ίσο με το διπλάσιο του ΑΕΠ του Ιράκ.

Η πολιτική τάξη προσπαθεί να συμφωνήσει στο όνομα του νέου πρωθυπουργού. Αν και το κοινοβούλιο έχει ξεπεράσει τη διορία που προβλέπεται βάσει Συντάγματος, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τα ονόματα των υποψηφίων.

Σήμερα οι βουλευτές πρόκειται να έχουν εκ νέου συζητήσεις.

Το σουνιτικό κόμμα του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι ανακοίνωσε ότι τελικά δεν συμφωνεί στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης Κουσάι αλ Σουχέιλ και ζήτησε στους φιλοϊρανούς συμμάχους του να προτείνουν νέο πρόσωπο.

Ο Άσααντ αλ Αϊντάνι, κυβερνήτης της Βασόρας που προέρχεται από φιλοϊρανικό κόμμα, εμφανίστηκε ως εναλλακτική.

«Συνεχώς τα κόμματα μάς παρουσιάζουν έναν νέο υποψήφιο. Όμως εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο», κατήγγειλε ένας νεαρός διαδηλωτής από την επαρχία Βασόρα. «Είμαστε προετοιμασμένοι η γενική απεργία να διαρκέσει μία, δύο, τρεις ημέρες (…) ακόμη κι εκατό χρόνια αν χρειάζεται», πρόσθεσε.

Στο νότιο Ιράκ πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει στη Νασιρίγια, τη Ντιουανίγια, τη Χίλα, την Κουτ, στην ιερή πόλη Νατζάφ, ενώ διαδηλωτές εμποδίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους να πάνε στις δουλειές τους και τα σχολεία να ανοίξουν.

Οι διαδηλωτές απαιτούν νέο Σύνταγμα, νέο εκλογικό νόμο και πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για «διαφθορά» και «ανικανότητα».

Σήμερα το κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να εξετάσει και πάλι τη μεταρρύθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:55