22/09/2019 10:39:05
22.2.2010

Φονικό DDT στο αίμα παιδιών

Φονικό DDT στο αίμα παιδιών - Media

Σοκ έχει προκαλέσει η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την οποία σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανιχνεύθηκαν υψηλές ποσότητες του φονικού φυτοφαρμάκου- ζιζανιοκτόνου DDT στο αίμα παιδιών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν παιδιά σε 11 αγροτικές περιοχές του Μεξικό, της Γουατεμάλα, του Ελ Σαλβαντόρ, της Ονδούρα, της Νικαράγουα, της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, χώρες στις οποίες από το 1946 μέχρι και το 1999, διασκορπίστηκαν περισσότεροι από 85.000 τόνοι, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας, σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γουατεμάλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά έχουν στο αίμα τους πολύ υψηλές ποσότητες DDT.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις αγροτικές περιοχές του Μεξικό, αφού οι συγκεντρώσεις DDT στο αίμα των παιδιών ήταν υψηλότερες από 9 έως και 28 φορές, σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το Μεξικό  απαγόρευσε τη χρήση του φονικού ζιζανιοκτόνου, μόλις, το 2000.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τόσο το DDT όσο και η «παραλλαγή» του το  DDΕ, ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, εκδήλωση διαβήτη, άσθματος και σοβαρές μεταλλάξεις στο DNA.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.