search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:56
MENU CLOSE

Σουδάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 29 μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών

30.12.2019 16:40
Σουδάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 29 μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών - Media

 

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού 29 μέλη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός δασκάλου ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του συλληφθέντος ο οποίος είχε οδηγηθεί στην έδρα στη υπηρεσίας, ανακοίνωσε ο δικαστής Σαντόκ Αμπντελραχμάν.

Το θύμα, ο Άχμεντ αλ Χέιρ Αουάντ, είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου σε ένα χωριό της επαρχίας Κασάλα, στο ανατολικό Σουδάν.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2018, εκατοντάδες Σουδανοί άρχισαν να διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της χώρας, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε εξέγερση που οδήγησε, στις 11 Απριλίου, στην καθαίρεση του προέδρου Μπασίρ, που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 177 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις αυτές. Μια επιτροπή γιατρών που πρόσκειται στους διαδηλωτές εκτιμά ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 250.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια νίκη για τη δικαιοσύνη, νίκη για όλους τους Σουδανούς και νίκη για την επανάσταση», είπε στους δημοσιογράφους ο αδελφός του δασκάλου, Σάαντ αλ Χέιρ.

Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης ενώ τέσσερις αθωώθηκαν.

Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος, που κρατούσε σημαίες του Σουδάν και φωτογραφίες του Χέιρ και ξέσπασε σε ζητωκραυγές όταν ανακοινώθηκε η ποινή.

Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:56